Zorgverzekeraar moet leren selecteren op kwaliteit

0

Verzekeraars hebben vorig jaar scherpere prijzen voor curatieve GGZ gecontracteerd in hun verzekeringspolissen: 75% tot 95% van de maximumprijs. In 2011 was dat nog 90 – 95%.  Hoewel verzekeraars scherper inkopen, zouden zij vaker kwaliteit kunnen meewegen bij het selecteren van aanbieders in de GGZ. Dat blijkt uit de marktscan GGZ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Voor niet-gecontracteerde zorg wordt de vergoeding steeds lager: in de tweedelijns GGZ-zorg vergoeden verzekeraars soms 60% van de prijs. Verzekeraars vragen wel meer kwaliteitsinformatie op, maar betrekken dit nog niet vaak bij hun inkoop.

Voor verzekerden moet klip-en-klaar zijn wat verzekerde zorg is en wat niet en welke aanbieders hun verzekeraar vergoedt en welke niet. GGZ-aanbieders en verzekeraars moeten hier voorafgaand aan de behandeling duidelijk over zijn. De NZa heeft in 2013 maatregelen genomen in haar regels om hier duidelijkheid in te scheppen en tegelijkertijd onterechte declaraties te beperken. Zo is het verschil tussen verzekerde en onverzekerde zorg duidelijk gemaakt in het DBC-systeem.

Voor de langdurende GGZ, de zorg die nu onder de AWBZ valt, geldt een heel ander beeld. De uitgaven stegen daar in de afgelopen twee jaar met 25%. Dat is voor het grootste deel te verklaren omdat in de tarieven extra middelen voor `handen aan het bed’ zijn verwerkt. De NZa verwacht dat de stijging eenmalig is omdat het om incidentele middelen gaat. De inkoop in de langdurende GGZ kan scherper. De zorgkantoren bedongen dit jaar, ondanks extra budgetruimte, nog weinig korting op de tarieven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.