Zorgverzekeraar kiezen op beleggingsbeleid

0

Independer heeft een benchmark voor duurzaam beleggingsbeleid opgenomen in haar vergelijker voor zorgverzekeringen. De nieuwe filteroptie voor consumenten is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

De VBDO vergelijkt sinds 2009 het verantwoord beleggingsbeleid van de 30 grootste verzekeraars in Nederland. Binnen deze benchmark speelt duurzaamheid in beleggingsbeslissingen een belangrijke rol. Bij 83% van de verzekeraars ontbreken volgens de VBDO concrete doelstellingen om verantwoord beleggen naar een hoger niveau te brengen. Slechts enkele verzekeraars hebben hiervoor tijdsgebonden doelstellingen geformuleerd.

De VBDO toetst in hoeverre verzekeraars rekening houden met duurzaamheid in beleggingsbeslissingen. Hierbij wordt gekeken hoe bedrijven presteren op zogenoemde Environmental (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (ondernemingsbestuur) criteria. Het merendeel van de verzekeraars houdt volgens VBDO rekening met deze ESG-criteria op een basisniveau.

a.s.r. de beste

In de deze week gepubliceerde VBDO verzekeraarsbenchmark 2019 kwam a.s.r. met een score van 4.5 – waar de maximumscore 5.0 is – uit de bus als de verzekeraar met het best ontwikkelde verantwoord beleggingsbeleid van Nederland. Volgens VBDO blijkt uit het onderzoek dat het voor verzekeraars nog wel een uitdaging is om het verantwoord beleggingsbeleid tot een gedetailleerd niveau te brengen. De score van a.s.r. ligt ruim boven de andere koplopers VIVAT, NN en Achmea. De verzekeraar met de grootste verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar is ZLM.

To the next level

Om verantwoord beleggen naar een volgend niveau te brengen, is volgens VBDO een meer diepgaande en omvangrijke aanpak van ESG integratie nodig, waarbij ESG-criteria worden meegewogen in de bestaande processen en op iedere investering invloed hebben. Daarnaast zouden verzekeraars volgens hen per beleggingscategorie specifieke ESG-criteria én (klimaat)risico’s inzichtelijk moeten maken.

Klimaatrisico’s

Voor de VBDO verzekeraarsbenchmark 2020 legt de VBDO dit jaar de nadruk op het integreren van klimaat-gerelateerde risico’s in de beleggingsstrategie. “Een belangrijke stap in het identificeren van klimaatrisico’s, en kansen, is het in kaart brengen van de impact van klimaat gerelateerde effecten op de beleggingsportefeuille. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 7% van de verzekeraars onderzoek heeft gedaan naar het effect van fysieke- en/of transitie risico’s op de allocatie van beleggingen. Wij moedigen verzekeraars aan om klimaatadaptatie mee te nemen in de beleggingsstrategie, om financiële risico’s aan het licht te brengen en te investeren in de veerkracht van samenlevingen”, aldus de VBDO.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.