NZa: zorgstelsel beter dan tien jaar geleden

0

De zorg en het zorgstelsel staan er nu beter voor dan tien jaar geleden, maar er is nog ruimte voor verbetering. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in ‘De stand van de zorgmarkten 2016’.

De NZa gaat in deze rapportage in op de vraag of het zorgverzekeringsstelsel na tien jaar heeft opgeleverd wat ervan verwacht werd. Volgens de organisatie leiden de verbeteringen die in 2006 zijn ingezet met de Zvw, steeds meer tot concrete resultaten. Zo leven mensen langer en in betere gezondheid, zijn de wachtlijsten gedaald en is er veel bespaard op de kosten van extramurale geneesmiddelen.

Kwaliteitsinformatie

De bekostiging van diverse zorgvormen is verbeterd. Patiënten en verzekerden hebben betere toegang tot informatie waarmee zij zorgaanbieders en –polissen kunnen vergelijken, vindt de NZa.

De doelen die de regering in 2006 voor ogen had, zijn volgens de NZA deels behaald. Wel zijn er voor specifieke behandelingen nog wachtlijsten en is de invormatie over de kwaliteit van behandelingen nog onvoldoende. “Er is nog steeds bijna geen kwaliteitsinformatie beschikbaar”, stelt het rapport. “Dit is wel iets beter dan voor het jaar 2006: toen was er helemaal geen informatie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.