Zorgpremies grote verzekeraars tussen 3 en 8,20 euro omhoog

0

De premies van alle grote zorgverzekeraars stijgen volgend jaar, maar de mate waarin ze stijgen loopt sterk uiteen. Bij VGZ gaat het om een stijging van 8,20 euro per maand, bij Menzis 3,25 euro en bij Zilveren Kruis blijft de stijging beperkt tot 3 euro. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Het gaat hier om de basisverzekering naturapolis.

Na deze stijgingen is de premie van Zilveren Kruis (de grootste zorgverzekeraar van het land) het goedkoopst met 131,45 euro per maand. Daarna volgen VGZ met 132,65 euro en Menzis met 133,25 euro per maand. “Een stijging van 8,20 per maand is vrij fors. Dat gaat toch om bijna 100 euro per jaar. Het kan lonen om ook eens te kijken bij een andere of kleinere zorgverzekeraar”, zegt Bas Knopperts zorgexpert van Independer. Andere verzekeraars kunnen wachten tot 12 november, de uiterlijke datum waarop een premie bekend moet worden gemaak.

Coronacrisis

De premiestijgingen hangen niet zozeer samen met de coronacrisis. Ziekenhuizen hebben wel meer kosten moeten maken (coronazorg is dure zorg), maar er viel ook een groot gedeelte van de zorgvraag weg tijdens de coronagolven. Ook zijn de coronakosten deels gecompenseerd door de overheid, waardoor ze voor de verzekeraars meevallen. Uiteindelijk komen de zorguitgaven daarmee ongeveer uit op wat er was begroot. Knopperts: “Bovendien kunnen de zorgverzekeraars ervoor kiezen om hun opgebouwde reserves in te zetten. Op de manier blijft de premiestijging beperkt.”

Stijgende zorgkosten

Knopperts: “Al jaren is er een trend dat de zorgkosten stijgen. Nederland vergrijst en dat brengt meer kosten met zich mee. Daarnaast zijn er meer patiënten die duurdere medicijnen gebruiken, waardoor de uitgaven stijgen. Ook gaan de salarissen van het zorgpersoneel komend jaar omhoog. Dat is de grootste kostenpost in zorg-uitgavenland met ongeveer 60% van alle kosten. Het kabinet rekende op Prinsjesdag op een gemiddelde stijging van een 2,60 euro per maand. De drie grote zorgverzekeraars zetten daar dus allemaal boven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.