Zorgpremie wordt afhankelijk van inkomen

0

De zorgtoeslag wordt afgeschaft en de zorgpremie wordt hoofdzakelijk inkomensafhankelijk. Dat is een van de uitkomsten van het regeerakkoord. “Dit gaat leiden tot minder concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt, maar het maakt de markt ook ondoorzichtiger”, aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.    

Mensen hebben door de veranderingen minder de neiging om over te stappen. Het gevolg is dat zorgverzekeraars minder hoeven te concurreren, zegt Hordijk. De vergelijkingssite heeft de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet:

Toeslag en premie

De zorgtoeslag verdwijnt en de premie wordt in hoofdzaak inkomensafhankelijk. Dat wil zeggen dat de nominale premie omlaag gaat van gemiddeld 1280 euro per jaar per volwassene naar gemiddeld 255 euro. De inkomensafhankelijke premie wordt geheven vanaf het wettelijk minimumloon (inclusief vakantiegeld) tot een grens van 2x modaal en het tarief wordt 11,1%. De inkomensgrens van de inkomensafhankelijke bijdrage wordt eveneens verhoogd naar 2x modaal. De beide maatregelen worden uitgevoerd door de Belastingdienst. De zorgtoeslag wordt met de invoering van de inkomensafhankelijke premie afgeschaft.

Selectief inkopen

Zorgverzekeraars gaan zorg selectief contracteren op basis van heldere kwaliteitscriteria. De basisverzekering wordt beperkt tot naturapolissen. Wie een restitutiepolis wil zal een aanvullende verzekering moeten afsluiten.

Eigen risico

In 2014 wordt het eigen risico omgezet in een inkomensafhankelijk eigen risico. De lage inkomens krijgen een lager eigen risico, de hoge inkomens een hoger. Zorgverzekeraars mogen echter geen inkomensgegevens van de verzekerden verzamelen, daarom zal hiervoor een uitvoeringsapparaat opgetuigd worden waarin ook de Belastingdienst een rol speelt.

Huisarts

De huisarts krijgt een sleutelrol. De eerstelijnszorg zoals de huisarts wordt zeer belangrijk. Mensen die zich zonder verwijzing van de huisarts melden bij de Spoedeisende Hulp moeten een eigen bijdrage van 50 euro betalen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.