Zorgen over relatiebeëindiging onder huizenbezitters

0

Uit onderzoek van Munt Hypotheken onder ruim 1.000 mensen met een hypotheek komt naar voren dat 31% procent van de respondenten zich voortdurend of dikwijls zorgen maakt over de financiële consequenties van relatiebeëindiging.

Op basis van hetzelfde onderzoek bleek eerder al dat slechts 11% van deze mensen tijdens de aanschaf van het huis heeft stilgestaan bij het thema relatiebeëindiging. Nu veel stellen thuiswerken en elkaar veel vaker zien dan ze gewend zijn, pakt dit niet altijd goed uit voor hun relatie. Eén op de zeven merkt op dat de coronacrisis een behoorlijke impact op de relatie heeft. En dan is dit onderzoek nog voor de lockdown in december gehouden.

Hypotheeklast

Een derde van de respondenten met een relatie geeft aan de hypotheeklast alleen niet meer te kunnen betalen of überhaupt niet te weten of zij daartoe in staat zijn na een relatiebeëindiging. Meer dan de helft geeft aan hypotheeklasten tot langer dan een jaar te kunnen betalen na een relatiebeëindiging. Ruim een kwart vreest zelfs uiteindelijk huis en haard te moeten verlaten. Van de gehuwden zegt 24% de woning te moeten verlaten vanwege financiële problemen door een relatiebeëindiging, onder ongehuwden is dat 36%.

Hulp inroepen

Dacht in een vorig onderzoek nog 45% van de respondenten met een hypotheek zijn financiële problemen zelf op te lossen, dit percentage is inmiddels sterk afgenomen tot 28%. Bijna 60% is voornemens om in het geval van problematiek een adviseur of geldverstrekker, of allebei, raadplegen.

Munt-directeur Ellen Hensbergen is blij dat er inmiddels meer mensen aangeven dat zij in het geval van financiële nood professionele hulp zoeken. “De praktijk leert dat als de adviseur en wij als geldverstrekker snel op de hoogte zijn, we ook meer voor een stel kunnen betekenen. De uitkomst hoeft niet altijd te betekenen dat mensen hun huis uit moeten, maar helaas denken veel mensen dat dit een onvermijdelijk gevolg is. Daarom zou ook tijdens de looptijd van een hypotheek het onderwerp scheiden vaker terug moeten komen. Dat hoeven adviseurs natuurlijk niet zomaar abrupt op tafel te leggen, maar door alleen af en toe te polsen hoe het met mensen gaat, hoor je vaak al veel meer. Indien nodig kunnen we mensen dan helpen.”

Man versus vrouw

Mannen beschikken nog steeds vaker dan vrouwen over financiële reserves waarmee ze relatief grote lasten als een hypotheek kunnen blijven dragen. 64% van de mannelijke respondenten geeft aan de hypotheeklasten voor langer dan een jaar na relatiebeëindiging te kunnen betalen. Ditzelfde geldt voor 42% van de vrouwen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.