Zorgen over realisatie woonwensen

0

Van de 1.200 consumenten die hebben meegedaan aan een onderzoek van TJIP weet 92% wat hun woonwensen voor de lange termijn zijn. Voor de realisatie hiervan maakt een deel zich wel zorgen over de ontwikkelingen op de huidige woningmarkt (45%) en over de toekomst van de woningmarkt (54%).

Door de bank genomen is men wel positief ingesteld. Driekwart geeft aan erop te vertrouwen dat hun woonwensen ooit werkelijkheid zullen worden. TJIP heeft het onderzoek in het tweede kwartaal van 2023 laten uitvoeren door Kien PanelWizard en gepubliceerd in het eigen TJIP Magazine. Gemiddeld woont 60% van de ondervraagden in een koopwoning waarvan zij (mede)eigenaar zijn.

Over het algemeen maken de jongvolwassenen zich meer zorgen dan dertigplussers. Zowel over de huidige woningmarkt (64% versus 43%), als over de nabije toekomst (67% versus 52%). Ook is een grote groep (78%) zich ervan bewust dat levensveranderingen, zoals scheiden en arbeidsongeschiktheid, de financiële realisatie van de woonwensen kunnen beïnvloeden.

Gegevens delen geen probleem

Maar liefs 68% is bereid om gegevens te delen met financiële dienstverleners. In ruil voor deze gegevens ontvangen zij het liefst financieel inzicht en advies (55%), gevolgd door informatie over bezittingen en investeringen (45%) zoals de woning, pensioen en beleggingen. Kort gevolgd door informatie over verzekeringen (44%). Over persoonlijke levensveranderingen zoals scheidingen, inkomstenverandering en kinderen wordt minder graag informatie gedeeld (31%). Minder dan een kwart van de ondervraagden (24%) wil helemaal geen gegevens delen.

Combinatie advies en zelfstandig

Igor Gavic, CEO van TJIP: “Anticiperen op life events of marktontwikkelingen kan alleen met goed financieel inzicht. Die inzichten helpen consumenten sneller hun financiële klantreis te doorlopen en stellen hen in staat om betere keuzes te maken.” Vier op de tien (41%) respondenten geeft daarbij aan wel de optie te willen hebben om zelfstandig vervolgacties te kunnen ondernemen op basis van een verkregen financieel inzicht. Dus zonder hulp van een (hypotheek)adviseur. Eén derde zou graag altijd persoonlijke hulp van een hypotheekadviseur willen bij het kiezen van de juiste vervolgactie (33%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.