Zorgen om recent afgesloten hypotheek

1

Jongeren die recent een huis hebben gekocht maken zich vaker zorgen om de maandlasten van de nieuwe hypotheek. Dat geldt ook voor consumenten die bij aanvraag onzeker waren over financiering en mensen die toen ook consumptief krediet hebben gebruikt. Dit blijkt uit de AFM Consumentenmonitor.

14% heeft ook consumptief krediet gebruikt voor de woningfinanciering

Aan de het online onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) deden 600 hypotheeksluiters mee die in de afgelopen zes maanden een nieuwe hypotheek afsloten. Een op zeven (15%) blijkt zich nu vanwege de coronacrisis zorgen te maken om de maandlasten. Een op de vijf (21%) antwoordt neutraal en twee derde (65%) maakt zich geen zorgen om zijn of haar hypotheeklasten door de coronacrisis. Voor de stelling ‘De corona/COVID-19 crisis heeft geen effect op mijn nieuwe hypotheek’ ziet de AFM een vergelijkbare verdeling. Het aandeel dat zich zorgen maakt over de maandlasten is onder starters 18%, doorstromers 11%, oversluiters (17%) en verbouwers 13%.

Er zijn grotere verschillen tussen leeftijdsgroepen; 22% van de recente hypotheeksluiters die jonger is dan 35 jaar maakt zich zorgen om de maandlasten. Voor 55+’ers is dit 4%. Hoe jonger de hypotheeksluiter, hoe meer zorgen om de maandlasten van de nieuwe hypotheek.

Consumptief krediet

Ongeveer een derde van de respondenten verkeerde bij de aanvraag van de hypotheek enigszins in onzekerheid of de leningsaanvraag door de geldverstrekker geaccepteerd zou worden. Van deze groep maakt ruim een kwart zich nu door het coronavirus zorgen om de maandlasten. Bij de groep die stelde dat inkomen en waarde van de woning geen obstakel vormden voor de nieuwe hypotheek, is 8% bezorgd over de maandlasten. In aanvulling op de hypotheek, heeft 14% van de respondenten ook consumptief krediet gebruikt voor de financiering. Van deze groep maakt 27% zich zorgen over de maandlasten.

Toets bestendigheid inkomen

De AFM publiceert nu alleen het onderzoekdeel dat gaat over de gevolgen van de huidige coronacrisis voor de nieuwe hypotheek. Het onderzoek, dat is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos, wordt volgende maand in zijn geheel gepubliceerd. De AFM benadrukt met deze voorpublicatie dat het juist nu bij de verstrekking en advisering van een nieuwe hypotheek van essentieel belang is om navraag te doen naar – en rekening te houden met – de bestendigheid van het inkomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.