Zorg wordt steeds duurder

0

De zorg wordt steeds duurder. In 2011 bedroegen de uitgaven aan zorg bijna 90 miljard euro. Dat is 3,5% meer dan in 2010. Omgerekend per persoon is er in 2011 5375 euro aan zorg besteed. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In ziekenhuizen groeide het zorgvolume met bijna 5% in 2011, ongeveer evenveel als in 2010. Hier speelt de voortdurende toename van klinische opnamen, dag- en deeltijdbehandelingen en eerste polikliniekbezoeken een rol. Ook in de geestelijke gezondheidszorg steeg het volume fors, in beide jaren met 4,6%. Met de overheid is afgesproken dat met ingang van 2012 de jaarlijkse volumegroei maximaal 2,5% mag bedragen.

De volumegroei in de ouderenzorg kwam in 2011 op 3,8% uit. Dat is meer dan in 2010, toen dit met 1,1% was gestegen. Ook in de gehandicaptenzorg groeide het volume in 2011 meer dan in 2010 (respectievelijk 3,5 en 1,6%). 

Bij de verstrekking van geneesmiddelen via openbare apotheken en drogisten nam het volume in 2011 met ruim 6% Hiermee blijft de volumegroei op het hoge gemiddelde niveau van de vier jaren daarvoor. Dit komt door de vergrijzing, maar ook doordat steeds meer zorg buiten de muren van de instelling plaatsvindt. Daarnaast neemt het gebruik van dure geneesmiddelen toe. Hier staat tegenover dat de gemiddelde prijs van geneesmiddelen al jaren daalt. De groei van de uitgaven aan geneesmiddelen ligt daardoor al jaren op een relatief laag niveau van rond de 2%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.