
Met de invoering van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) krijgen deelnemers meer keuzevrijheid. Die vrijheid gaat volgens IG&H pas echt werken voor de deelnemers als de fondsen een goed beeld hebben van de deelnemersvoorkeuren en er sprake is van duidelijke communicatie en passende begeleiding.
Onderzoek van IG&H laat zien dat er grote verschillen zijn in individuele risicobereidheid, wat volgens het consulting- en technologiebedrijf zou pleiten voor meer keuzevrijheid voor deelnemers. Pensioenfondsen moeten daarom inzicht hebben in de voorkeuren van hun deelnemers om hen goed te ondersteunen bij hun pensioenkeuzes. Het gaat om onderzoek naar hun (informatie)behoeften, kenmerken en vaardigheden, maar ook om risicopreferentieonderzoeken. Opmerkelijk onderzoeksresultaat is bijvoorbeeld dat veel deelnemers, ondanks een grotere risicobereidheid, nog steeds kiezen voor een vast pensioen. Zelfs als een variabel pensioen aantrekkelijker kan zijn. Dit onderstreept volgens de onderzoekers het belang van duidelijke communicatie en begeleiding bij pensioenkeuzes.
“2,5 keer zoveel mensen verwacht dat de pensioenhervorming hun pensioen eerder negatief dan positief raakt. Dit suggereert dat de boodschap van de sector niet aanslaat of simpelweg niet wordt vertrouwd. En dit is precies de uitdaging waar we als sector voor staan,” zegt Paul Geurtsen, Senior Manager Pensioenen bij IG&H.
Nieuwe inzichten over de voorkeuren
De Wtp verplicht pensioenfondsen om iedere vijf jaar de risicopreferentie van deelnemers te toetsen. Dit helpt om een passend beleggingsbeleid vast te stellen dat past bij de verschillende deelnemersgroepen. De inzichten van IG&H zijn gebaseerd op 60 deelnemersonderzoeken naar onder meer risicopreferentie en informatiebehoeften met antwoorden en data van ruim 300.000 deelnemers, die samen meer dan 10 miljoen Nederlandse pensioendeelnemers vertegenwoordigen.
De belangrijkste inzichten over de voorkeuren van deelnemers die uit de onderzoeken van IG&H naar voren zijn gekomen zijn:
- Veel deelnemers kiezen voor een vast pensioen, terwijl ze aangeven meer risico te willen nemen. En 90% accepteert risico’s in de uitkeringsfase als je ze de financiële voor- en nadelen kwantitatief voorlegt. Dit benadrukt het belang van goede keuzebegeleiding, zodat deelnemers beter kunnen selecteren wat echt aansluit bij hun voorkeuren.
- Er zijn grote verschillen in individuele risicobereidheid. Zo wordt slechts 15% van de risicovoorkeur verklaard door persoonlijke kenmerken als leeftijd, inkomen en opleidingsniveau, en 85% wordt verklaard door andere factoren, zoals persoonlijke drijfveren en ervaringen. Dit betekent dat een leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid wel toegevoegde waarde heeft, maar dat binnen elk leeftijdscohort nog steeds veel variatie is in risicobereidheid. Dit zou dus pleiten voor meer individuele keuzevrijheid voor deelnemers.
- 46% van de deelnemers wil het beleggingsrisico zelf bepalen, terwijl 37% wil dat de pensioenuitvoerder dit voor hen bepaalt. Des te opvallender is het dat een overgrote meerderheid van circa 90% van alle deelnemers in bedrijfstakpensioenfondsen straks in een solidaire premieregeling terechtkomt, en deze keuze niet heeft.
- 40% van de deelnemers heeft nog geen idee wat de Wtp voor hun situatie betekent. Dit laat zien dat er noodzaak is voor duidelijke, persoonlijke communicatie en begeleiding.
Deelnemers écht horen en helpen
Als de deelnemer echt centraal staat in het nieuwe pensioenstelsel, dan moet die deelnemer ook adequaat ondersteund worden met begeleiding en heldere informatie over de keuzes die hij krijgt, schrijft IG&H in een toelichting. “Dit vraagt niet alleen om meer financiële educatie, maar ook om een grotere verantwoordelijkheid van pensioenfondsen. Zij moeten deelnemers actief ondersteunen bij het maken van weloverwogen keuzes en transparant zijn over de gevolgen van de nieuwe regels. Alleen met een goed beeld van deelnemersvoorkeuren, duidelijke communicatie en passende begeleiding werkt de Wtp écht voor de deelnemers.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.