De vakantie staat voor de deur en Nederland trekt er weer massaal op uit. Helaas is er ook sprake van een minder zonnige trend: de jaarlijkse piek in inbraken.
Uit de cijfers van Interpolis blijkt namelijk dat de vakantieperiode ook het hoogseizoen is voor woninginbrekers. Daarbij zijn er grote verschillen te zien in de toename van woninginbraken tussen de provincies. De verzekeraar benadrukt het belang van preventie en het treffen van goede voorzorgsmaatregelen voordat je op vakantie gaat.
InbraakBarometer
Tijdens de vakantieperiode is er ieder jaar een zomerpiek in het aantal woninginbraken in Nederland. Zo was er in de zomer van 2023 landelijk een stijging van 23% te zien, met de grootste toename in de provincies Flevoland (64%) en Utrecht (62%). Ook in het oosten van het land lag het risico op inbraken vorige zomer boven het landelijke gemiddelde, met een stijging van 30% in Gelderland en 32% in Overijssel. Gelukkig was er ook goed nieuws: in Friesland en Zeeland daalde het aantal inbraken juist, met respectievelijk -19% en -10%. Interpolis verwacht dat de landelijke stijgingen deze zomer nagenoeg gelijk blijven aan vorig jaar, en raadt iedereen aan het risico op inbraken in hun eigen buurt te controleren via de InbraakBarometer en alerts aan te zetten over inbraakmeldingen in je omgeving.
Wees alert
Sjak van Nieuwkuijk, expert veilig wonen bij Interpolis: “Omdat het moeilijk is om te voorspellen waar de inbraakpieken dit jaar plaatsvinden, is het zaak om extra alert te zijn op inbraken in de zomer. We horen dagelijks van onze klanten wat de impact van een inbraak op hun gevoel van veiligheid thuis is. Die kan enorm zijn en moet je niet onderschatten. Om het risico op woninginbraken tijdens de vakantie te verminderen zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen. Wij benadrukken altijd het belang van een goede voorbereiding om met een fijn en veilig gevoel de deur uit te kunnen. Naast het investeren in goede sloten, een alarmsysteem of camera’s kun je daarbij ook denken aan je buren. Zet bijvoorbeeld een buurtpreventiegroep op via WhatsApp waarmee je elkaar kunt waarschuwen en doe mee aan buurtwacht-initiatieven. Zo is er altijd wel iemand in de buurt die even een oogje in het zeil kan houden. En vraag bijvoorbeeld aan je buren of zij hun auto op je oprit willen parkeren in jouw afwezigheid en je met een timer lichten in en om je huis aanzet. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is.”
Voorzorgsmaatregelen
“Deel je vakantieplannen bijvoorbeeld niet vooraf op sociale media en deel de vakantiefoto’s het liefst pas bij je terugkomst. Schrijf niet je adres op een bagagelabel, enkel een telefoonnummer of emailadres. Zo voorkom je dat mensen met verkeerde intenties op het vliegveld een bezoekje brengen aan jouw woning. Een veilig thuis is de basis voor een zorgeloze vakantie”, benadrukt Van Nieuwkuijk. “Door samen alert te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, houd je je woning én de buurt veilig.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.