Zijn levensverzekeraars nog toekomstbestendig?

0

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over het voortbestaan van de Nederlandse levensverzekeraars. “De overcapaciteit zet de toekomstbestendigheid van de sector onder druk.” DNB spreekt van ‘uitdagingen’.

Bij de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank toonde Knot zich gematigd positief over de Nederlandse economie. DNB maakt zich echter met name zorgen over levensverzekeraars: “Ontwikkelingen in de markt van fiscaal gefaciliteerde, individuele vermogensopbouw geven aanleiding om het bedrijfsmodel van levensverzekeraars te evalueren. De overcapaciteit van levensverzekeraars zet de toekomstbestendigheid van de sector onder druk.”

Sinds de introductie van banksparen in 2008 is de verkoop van individuele levensverzekeringen fors afgenomen. DNB: “Deze krimp is vermoedelijk van structurele aard waardoor levensverzekeraars kampen met overcapaciteit. Dit betekent dat sprake is van hoge vaste kosten – die vooral voortkomen uit personeel en ICT-systemen – die niet langer passen bij de omzet.”

Door het langlopende karakter van levensverzekeringen en de bijbehorende beleggingswinsten kunnen verzekeraars de overcapaciteit lang dragen. Op lange termijn is dit echter niet houdbaar, ziet DNB. “Forse concurrentie en het opdrogen van traditionele winstbronnen vergroten de uitdagingen voor levensverzekeraars.”

Het jaarverslag kunt u hier in zijn geheel lezen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.