Ziekteverzuimpercentage stijgt na twintig jaar weer boven 5%

0

Dit jaar stijgt het ziekteverzuimpercentage boven de 5%. Tegelijkertijd neemt ook de verzuimduur toe. Samen met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zorgt dit voor steeds meer druk op werkend Nederland. Psychische klachten gerelateerd aan het werk blijken één van de belangrijkste oorzaken voor lang ziekteverzuim. Maar liefst 70% van de werkgevers maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van werknemers en bijna acht op de tien werknemers met geldzorgen bespreekt deze niet.

Dit en meer blijkt uit het trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid van Nationale-Nederlanden. NN en Christiaan Vinkers (klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht. Amsterdam UMC) roepen werkgevers op om meer aandacht te hebben voor preventiemaatregelen om (langdurig) ziekteverzuim te voorkomen.

Meer dan 18 miljard euro

Ook bij NN is een trend zichtbaar van aanzienlijk meer ziekmeldingen. Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden: “De jaarlijkse kosten van het ziekteverzuim voor de BV Nederland zijn hierdoor inmiddels hoger dan de 18 miljard euro die zij berekende voor 2021. Psychische klachten, zoals overspannenheid of een burn-out, zijn belangrijke oorzaken van langdurig verzuim. Naast de bekende werkdruk in de zorg en kinderopvang zien we dat ook in de horeca het ziekteverzuim steeds meer stijgt. Naar alle verwachting stijgt het totale verzuimpercentage uit boven de 5% in 2022.”

Schings: “Twintig jaar geleden zagen we het verzuimpercentage ook boven de 5% stijgen. Door het invoeren van de wet verbetering poortwachter in 2002, werden werkgevers verantwoordelijk voor de re-integratie van hun zieke werknemers. Het gevolg? Een forse daling van het ziekteverzuim. Het laat zien dat aandacht voor werknemers zijn vruchten afwerpt. Nu, twintig jaar later, roepen wij werkgevers op om opnieuw meer aandacht aan de werknemer te besteden om ziekteverzuim te voorkomen en zo de dreigende burn-outgolf te reduceren.”

Stresssignalen

“Te veel stress met ziekteverzuim als gevolg is een enorm groot probleem”, zegt Vinkers. “Ik zie dat stresssignalen te laat opgepakt worden. Er is vaak onvoldoende samenwerking tussen werknemer en werkgever. Er valt veel winst te behalen als stresssignalen in een vroeg stadium opgepakt worden en werkgevers en werknemers samen stress beheersbaar houden. Daarvoor is wel een fundamenteel andere aanpak nodig: minder gefragmenteerd, eerder en ook samen. Daarmee kan er echt iets aan stress gedaan worden.”

Taboe

“Er blijken grote verschillen tussen de ervaring van werkgevers en werknemers in het bespreken van de gezondheid”, aldus Schings. “Zo geeft vier op de tien werknemers aan dat de werkgever zich niet verantwoordelijk voelt voor hun mentale gezondheid, terwijl negen van de tien werkgevers aangeeft zich hier wel verantwoordelijk voor te voelen. Ook financiële stress lijkt nog een taboe op de werkvloer.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.