Ziekteverzuim neemt een vlucht

0

Het ziekteverzuim onder werknemers van mkb’ers in Nederland is in de eerste maanden van dit jaar enorm opgelopen, blijkt uit data van Interpolis. Het aantal ziekmeldingen in 2022 is tot nu toe zelfs al hoger dan in de drie jaar voor corona. In de eerste tien weken is er een toename van 50% te zien.

Iets meer dan de helft (52%) van de mkb-ondernemers maakt zich momenteel zorgen over het gezond houden van personeel, blijkt uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van Interpolis Hoewel werknemers minder ziek zijn van de omikronvariant en de ziekenhuisopnames stabiel blijven volgens het RIVM, loopt het verzuim op en leidt dit tot personeelstekort. Interpolis adviseert ondernemers om duidelijke afspraken te maken met werknemers over thuiswerken, om onnodige tekorten aan personeel te voorkomen. Uit de BedrijvenMonitor, uitgevoerd door Ipsos, komt naar voren dat al twee op de vijf mkb’ers van plan is om thuiswerken te blijven stimuleren.

Zorg neemt toe

Vooral na het afschaffen van het thuiswerkadvies is er een flinke stijging van het ziekteverzuim te zien. René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis: “In sectoren waarbij er niet vanuit huis gewerkt kan worden, zoals de horeca, beveiliging en zorg, zie je dat er grote problemen ontstaan door personeelstekort. We zien in onze BedrijvenMonitor dan ook terug dat dit tekort de afgelopen maanden een grote zorg is voor deze en andere mkb-ondernemers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.