‘Zie advies en productbemiddeling los van elkaar’

0

Scildon CEO Gert Jan Fritzsche verwacht dit jaar opnieuw te groeien in de kernsegmenten, orv, pensioen en vermogensopbouw. “De samenleving wordt complexer. Steeds meer consumenten zijn voor een verantwoorde beslissing over hun financiële zekerheid aangewezen op persoonlijk en onafhankelijk advies.”

De verzekeraar kan terugzien op een stevige groei in 2018, vertelde Fritsche (foto) vorige week tijdens het tweede Scildon Congres in Laren. Dit tipje van de sluier was ook het enige dat hij wilde prijsgeven, de exacte resultaten worden bekend gemaakt bij de presentatie van het jaarverslag in april 2019. Hij voegde nog wel toe dat de aandeelhouders nog veel kansen zien. “We are here to stay! Onze strategie blijft dat wij de distributie van ¬onze producten exclusief laten verlopen via onafhankelijke financieel advieskantoren. In de komende tijd ligt onze focus op het verhogen van de efficiency in de interne organisatie. Daarbij zal ook het karakteristieke pand in Hilversum drastisch onder handen worden genomen”, aldus Fritzsche.

Beeldvorming bijstellen

Ruim 200 relaties waren naar het congres in het Singer Museum gekomen. Na het welkomstwoord van Fritzsche was het de beurt aan Marco Kok, initiatiefnemer van PensioenRust. Hij adviseerde zijn collega’s om af te stappen van de idee dat een advies altijd moet leiden tot bemiddeling van een product. Zijn bedrijfsmodel is er een waarbij klanten op deelgebieden een advies kunnen krijgen, zonder dat dit advies hoeft te leiden tot de aanschaf van een product. Alleen de tijd voor het geven van het advies wordt aan de klant in rekening gebracht. Marco Kok: “We moeten af van het beeld dat wanneer je bij een financieel adviseur binnenstapt, je bij voorbaat al een paar duizend euro kwijt bent en dat de klant met dikke rapporten de deur uitgaat.

Aflossingsblij

Theo Krins, manager vermogensadvies Scildon, zette in zijn presentatie opnieuw vraagtekens bij de actie ‘aflossingsblij’. Eerder schreef Krins hierover een column voor InFinance. In Laren zei Krins: ”Het is een prima zaak dat we met elkaar zorgen dat mensen met een aflosvrije hypotheek goed beseffen dat deze lening ooit zal moeten worden afgelost. En dat zij zich realiseren wat hun financiële situatie is als hun inkomen daalt. Maar wat er nu gebeurt is nudging: mensen een duwtje geven om nu extra te gaan aflossen.

Volgens Krins zetten meer mensen geld opzij om later een deel van de hypotheek af te lossen. Dat kan volgens hem een verstandigere keuze zijn dan nu extra te gaan aflossen. “Het is belangrijk dat we er met elkaar voor zorgen dat de voorlichting en advisering aan de klant zorgvuldig plaatsvindt en het totale financiële plaatje van de klant goed in beeld wordt gebracht.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.