ZIC wil Eigen Risico kaart zorgverzekeringen

0

Veel Nederlanders overschatten hun eigen kennis van zorgverzekeringen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het Nationaal Zorgonderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het Zorgverzekering Informatie Centrum. Het ZIC pleit daarom voor een Eigen Risico kaart.

Volgens het ZIC schort het veel Nederlanders aan kennis over het eigen risico. Simon den Hollander, hoofdredacteur bij het Centrum: “88% van de mensen heeft aangegeven precies te weten wat het eigen risico inhoudt. Toch weet ruim 62% van deze groep niet bij welke zorgvormen het verplichte eigen risico van toepassing is. Daarnaast zijn veel mensen in de veronderstelling dat het eigen risico ook van toepassing is bij een aanvullende zorgverzekering.

Kraamzorg

Om de kennis op het gebied van het eigen risico te toetsen is er binnen het onderzoek een aantal vragen opgenomen over het eigen risico bij specifieke vormen van zorg. Den Hollander: “Hieruit is te concluderen dat met name de kennis over het eigen risico bij zorg met betrekking tot gezinsuitbreiding te wensen over laat. Bijna driekwart van de Nederlanders (72%) is in de veronderstelling dat het eigen risico van kracht is bij kraamzorg. Daarnaast denkt 73% van de Nederlanders dat het eigen risico ook bij verloskundige zorg betaald moet worden.

Voor tandheelkunde voor kinderen onder de achttien 8 jaar), hoeft men geen eigen risico te betalen. Uit het onderzoek is gebleken dat ruim twee op de vijf Nederlanders (43%) hier niet van op de hoogte is. Alle onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

Eigen Risico kaart

Den Hollander: “Kijkend naar de resultaten van het onderzoek, kunnen we concluderen dat het kennisniveau van de gemiddelde Nederlander tekortschiet op het gebied van zorg en de zorgverzekering. Het lijkt mij goed als er bij alle zorgvormen een Eigen Risico kaart komt op de websites van de zorgaanbieders. Hierin dient in ieder geval vermeld te worden welk(e) effect(en) de zorgvorm heeft op de eigen bijdrage en het eigen risico.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.