Zeven belangenbehartigers samen in actie tegen pensioenbeleid

2

Zeven belangenbehartigers met een achterban van een half miljoen Nederlanders gaan samenwerken om een vuist te maken tegen het pensioenbeleid van de overheid en de torenhoge kosten van pensioenfondsen. De partijen werken samen onder de naam ‘Samen voor een eerlijk pensioen’ en willen dat wordt gestopt met het verder uithollen van ons pensioenstelsel. De eis is simpel: indexatie kan en moet.

‘Samen voor een eerlijk pensioen’ is een initiatief van ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl, Stichting Woekerpolisproces, seniorenvereniging KBO-Brabant, Stichting Pensioenbehoud, Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen en het Landelijk Actiecomité ‘Red het pensioenstelsel’.

Indexatie

Volgens de belangenbehartigers hebben pensioenfondsen genoeg geld in kas en maken ze jaarlijks voldoende rendement om de pensioenen van werkenden en gepensioneerden te laten meestijgen met de kosten van levensonderhoud. Ook kunnen eerder niet doorgevoerde indexeringen alsnog uitbetaald worden. Fondsen mogen niet indexeren wegens de eisen die de overheid sinds 2007 aan fondsen stelt. Deze eisen bestonden vroeger niet en andere EU-landen stellen deze eisen ook niet aan hun fondsen. “Een pensioendeelnemer met een modaal inkomen heeft hierdoor afhankelijk van zijn/haar leeftijd een financiële schade van tussen de 38.000 en 42.000 euro”, aldus een woordvoerder.

Kosten pensioenfondsen

Ook de hoge kosten van de pensioenfondsen zijn de initiatiefnemers een doorn in het oog. Deze kosten bedragen jaarlijks meer dan 8 miljard euro. “Dat komt neer op minstens 1000 euro per persoon per jaar. Je betaalt deze kosten vanaf je eerste werkdag voor de rest van je leven. Op je 75e verjaardag heb je dus zo’n 50.000 aan beheerkosten betaald voor een níet-koopkrachtig pensioen!”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.