‘Zet alle aflossingsvrije hypotheken op 75 jaar’

0

Vereniging Eigen Huis en De Hypotheekshop roepen gezamenlijk geldverstrekkers op om de looptijd van alle aflossingsvrije hypotheken te verlengen van 30 naar 75 jaar, of om helemaal geen einddatum te hanteren.

Uit eigen onderzoek door VEH en De Hypotheekshop onder huiseigenaren en hypotheekadviseurs blijkt dat de betaalbaarheid van de hypotheek voor hen nu (97%) en in de toekomst (95%) doorgaans geen probleem is, maar het ineens fors aflossen van de hypotheek wel. “Daarom zou het absurd zijn om mensen met een bescheiden inkomen en een kleine aflossingsvrije hypotheek opeens te dwingen om hun huis te verkopen”, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Zekerheid bieden

VEH en De Hypotheekshop merken op dat een verlening van de looptijd bij veel banken niet vanzelfsprekend is. In het onderzoek geeft echter bijna 50% van de huizenbezitters en ruim 80% van de hypotheekadviseurs aan dat consumenten geholpen zouden zijn met zo’n een verlengde looptijd. Stolwijk: “Verleng de looptijd van 30 naar 75 jaar of schrap de einddatum van de lening, zoals bijvoorbeeld bij de Rabobank het geval is. Dat biedt vooral oudere huiseigenaren zekerheid. Zij hebben vaak een relatief lage aflossingsvrije lening.”

Onder een ton direct verlengen

Hoewel beide partijen het belangrijk vinden dat de bank of hypotheekadviseur tussentijds samen met de klant nagaat of de hypotheek na pensionering nog betaalbaar blijft, zouden hypotheken onder de 100.000 euro volgens Vereniging Eigen Huis en De Hypotheekshop zonder meer kunnen worden verlengd. Met een lange rentevaste periode en dankzij de lage hypotheekrente van 2% of zelfs minder, zijn zij dan lange tijd verzekerd van lage maandlasten. “Maar ook als de rente zou oplopen naar 5% en de renteaftrek vervalt, dan blijven de maandelijkse lasten van zo’n hypotheek met 417 euro bescheiden en lager dan de maandelijkse lasten van een sociale huurwoning.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.