Zelfstandigen kennen hypotheekmogelijkheden niet

0

In vergelijking met de periode vóór corona is het aantal hypotheekaanvragen van volledig zelfstandig ondernemers met 8% gedaald, terwijl bij huizenkopers die in loondienst werken juist sprake is van een sterke stijging (+14%), blijkt uit cijfers van De Hypotheker. In 2021 heeft die daling fors doorgezet.

Deze afname is volgens de adviesorganisatie grotendeels het gevolg van de financieel onzekere positie waarin zelfstandig ondernemers zich tijdens de coronacrisis bevinden. Michel van den Akker, algemeen directeur van De Hypotheker. “Bovendien denken zij vaak dat het als zelfstandige lastiger is een hypotheek af te sluiten. Veel zelfstandigen zijn zich er niet van bewust dat veel mogelijkheden zijn om een hypotheek af te sluiten. Door het toepassen van maatwerk worden zij namelijk beoordeeld op basis van hun eigen cijfers en prognoses. Deze spelregels zijn tijdens de coronacrisis niet veranderd, zodat een betaalbare woning óók voor deze groep mogelijk is, zelfs als je nog geen drie jaar zelfstandig ondernemer bent.”

2021

Het aantal hypotheekaanvragen van volledig zelfstandig ondernemers is in het eerste halfjaar van 2021 verder gedaald (-15%) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Sinds het tweede kwartaal van dit jaar ziet De Hypotheker een licht herstel en is deze daling afgevlakt tot 4% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Het gemiddelde hypotheekbedrag van deze groep bedroeg over het tweede kwartaal 303.000 euro.

Combinatie-huishoudens

Huishoudens waarbij (minimaal) één persoon zelfstandig ondernemer is en één persoon een inkomen uit loondienst heeft, laten betere resultaten zien. Zo was in deze categorie gedurende corona sprake van een explosieve stijging van het aantal hypotheekaanvragen (+30%). Het gemiddelde hypotheekbedrag bedroeg voor deze groep 333.000 euro. In het eerste halfjaar van 2021 bleef het aantal hypotheekaanvragen in deze categorie op een gelijkwaardig niveau als in dezelfde periode in 2020. Hieruit blijkt volgens De Hypotheker dat corona nauwelijks impact heeft gehad op deze zogenoemde ‘combinatie’-huishoudens, die zowel een zelfstandig inkomen als inkomen uit loondienst hebben. Deze huishoudens lopen minder risico, doordat er ook een vast inkomen is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.