
Sinds deze week kunnen ook zelfstandigen met hiv bij Movir een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) aanvragen. Volgens de verzekeraar laten nieuwe statistieken zien dat het verzekeren van mensen met hiv op een verantwoorde manier mogelijk is, omdat de behandeling van hiv sterk verbeterd is.
De statistieken waar Movir naar verwijst zijn afkomstig uit onderzoek dat werd gedaan in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Zelfstandigen met hiv kunnen bij Movir een verzekering aanvragen met een eindleeftijd van maximaal 60 jaar en een premie-opslag van 25%. Elke aanvraag van een aov wordt individueel beoordeeld en kan andere voorwaarden hebben, voegt de verzekeraar toe.
Gedegen onderzoek
In 2005 deden Nederlandse levensverzekeraars en de Hiv Vereniging onderzoek naar de overlijdenskansen van mensen met hiv. De uitkomsten leidde ertoe dat hiv in Nederland over het algemeen heel goed verzekerbaar werd. In 2024 is in opdracht van het Verbond van Verzekeraars door het Amsterdam Health and Technology Institute en de stichting hiv monitoring onderzoek gedaan naar het risico op arbeidsongeschiktheid van mensen met hiv. Deze nieuwe inzichten werden in december gepresenteerd. Gemiddeld hebben mensen met hiv een gelijke tot anderhalf keer hogere kans om langdurig arbeidsongeschikt (AO) te raken dan mensen zonder hiv. “Nu wij door dit onderzoek beter zicht hebben op het risico, verwachten we ook dat de toegang tot arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zal verbeteren”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond in december bij de presentatie. Movir heeft aan deze oproep nu gehoor gegeven.
Belangrijke stap
Ronald Brands, belangenbehartiger van de Hiv Vereniging, strijdt al geruime tijd voor een goede aov voor mensen met hiv: “Het aanbod zoals het er lag, paste niet bij deze tijd. Omdat mensen met hiv een normale levensverwachting hebben, goed in hun vel zitten en willen werken, is een rem op verzekeringen onnodig en voor mij onverteerbaar. Ik ben blij dat Movir zo snel al na publicatie van het rapport met een product naar buiten komt. Dit is een belangrijke stap om stigma’s rondom hiv te laten verdwijnen.”
Financieel adviseur Jeroen Doornbos werkt samen met de Hiv Vereniging om verzekeringen, financieringen en hypotheken mogelijk te maken voor mensen met hiv. Ook hij is verheugd over de mogelijkheid die Movir nu biedt: “Movir biedt nu een aov aan, waarbij je bijvoorbeeld zelf kunt kiezen wat je eigenrisicotermijn en het gewenste verzekerd bedrag is.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.