Zelfbeleggers vooraf niet goed geïnformeerd over kosten

0

Het aantal zelfstandige beleggende consumenten is de afgelopen jaren toegenomen. De groei van deze execution-only-dienstverlening en de vele reclames was de aanleiding voor de AFM voor onderzoek naar verplichte kosteninformatie vanuit beleggingsondernemingen die zelfbeleggen-dienstverlening aanbieden. Voorafgaand aan iedere transactie dienen zij informatie te geven over alle kosten aan de retailbelegger.

Volledige kosteninformatie is van belang voor beleggers bij het maken van beleggingsbeslissingen. De AFM hecht dus veel waarde aan de kwaliteit en volledigheid van kosteninformatie die beleggers dienen te ontvangen. “Wij hebben onder meer onderzocht hoe de informatie wordt verstrekt, of de verstrekte informatie volledig was en of daarbij een verplichte illustratie wordt getoond die inzicht geeft in het effect van de kosten op het rendement. Ook is onderzocht of de beleggingsondernemingen de verstrekte kosteninformatie aan cliënten vastlegden. Wij constateerden tekortkomingen op alle onderdelen. De betrokken beleggingsondernemingen hebben naar aanleiding van het onderzoek aanpassingen gedaan om de geconstateerde tekortkomingen te herstellen. Daarmee is de noodzaak van formele handhaving vervallen.”

Kostentransparantie

De AFM heeft in 2022 ook onderzoek gedaan naar de kostentransparantievereisten na afloop van een beleggingstransactie: ‘ex-post’. “Wij verwachten dat alle beleggingsondernemingen ervoor zorgen dat zij nu, en in de toekomst voldoen aan de kostentransparantievereisten zowel vóór – als achteraf.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.