Zakelijk stoot particulier van de troon

0

De meeste van de 6.209 advieskantoren zijn in 2019 gegroeid in klantenaantallen en in omzet. Zakelijk wordt 40% gehaald voor het eerst de grootste bron van omzet geworden voor advieskantoren. Dat blijkt uit de Adfiz-publicatie Advies in Cijfers 2020 .

In 2019 waren 6.209 zelfstandige financieel advieskantoren actief onder een eigen vergunning van de AFM. Deze bedrijven hebben samen 7.761 vestigingen, tegenover nog maar 1.380 bankfilialen. Onafhankelijk adviseurs vrijwel grotendeels tot het kleinbedrijf. Meer dan de helft van de kantoren zijn eenmansbedrijven, 88% heeft maximaal 5 fte in dienst. Aan de bovenkant telt de markt ongeveer 15 zelfstandige 100+ bedrijven met meer dan 15 miljoen euro omzet.

De gelegenheid bij de advieskantoren is in 2019 gestegen met 550 fte tot iets meer dan 29.000 banen. De groei zit volledig bij de kantoren boven 20 fte. De meeste gelegenheden zitten nog steeds steeds bij de kantoren tot 20 fte, 6 op de 10 adviseurs werkt bij deze kantoren.

De meeste advieskantoren zijn in 2019 opnieuw gegroeid in klantenaantallen en in omzet. Acht op de tien advieskantoren hebben de omzet met gemiddeld 16% gezien verworven (8% rapporteert een daling, 13% blijft gelijk). Zakelijk is particulier in 2019 gepasseerd als voornaamste bron van omzet bij verzekeringen.

Zakelijke markt

De omzet blijft over de volle breedte stijgen. Hypotheek geeft het meest wisselvallige beeld (bij de helft omzetstijging, bij een derde omzetdaling). De zakelijke markt zorgt voor de meeste adviesbedrijven (80%) voor een stijging, terwijl ook particulier vooral groeit (67%). Zakelijk wordt gehaald 40% de grootste bron van omzet geworden. Advies over collectieve pensioenregelingen is een specialisme dat slechts bij 1 op de 5 bedrijven onderdeel van de dienstverlening is.

Klik om toegang te krijgen tot 2020-advies-in-cijfers.pdf

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.