Yarden opnieuw in geldnood

0

Uitvaartverzekeraar Yarden zit nog altijd in geldnood. Door tegenvallers op de financiële markt heeft het bedrijf te weinig vermogen om aan al zijn verplichtingen te voldoen. Dat staat in het financieel jaarverslag van de verzekeraar. Volgens het FD is de verzekeraar met spoed op zoek naar een nieuwe eigenaar.

De directie schrijft in het jaarverslag dat de tegenvallende buffers, die zijn gezakt tot onder het wettelijk minimum, onder meer te maken hebben met rentedalingen op de kapitaalmarkt en lage beleggingsopbrengsten. Eind 2020 bedroeg de bedroeg de SCR-ratio – die de waarde van de financiële middelen afzet tegen het minimumbedrag dat vereist is om als verzekeraar alle mogelijke risico’s te kunnen opvangen – 87%. Eind 2019 bedroeg de ratio nog 119%. Als gevolg hiervan is Yarden verplicht tot het opstellen van een herstelplan. Dit herstelplan is op 4 januari ingediend bij DNB. Een van de maatregelen uit het herstelplan betreft het per direct stoppen van de verkoop van nieuwe verzekeringen vanaf december 2020 en het terugbrengen van de personeelsbezetting.

Naturapolissen

De financiële nood is mede ontstaan doordat Yarden in het verleden veel naturapolissen heeft verkocht: polissen die alle uitvaartkosten vergoeden. Die kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Het uitvaartbedrijf liet klanten daar uiteindelijk voor bijbetalen, wat leidde tot veel kritiek. Een groep klanten stapte tevergeefs naar de rechter.

Dela

Yarden had moeten worden gered door branchegenoot Dela, maar die overnameplannen gingen uiteindelijk niet door. Uit vrees dat de onzekere financiële situatie misschien nog jaren zou duren zag Dela af van overname. Volgens het FD zijn beide partijen nu opnieuw met elkaar aan het onderhandelen, maar details over die gesprekken zijn er niet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.