WOZ-waarde stijgt met vertraging

0

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen, gemiddeld 6,5% meer in vergelijking met vorig jaar. Niet echt verrassend overigens. De waardering volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen, zij het met ongeveer een jaar vertraging.

Op 1 januari 2018 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland volgens het CBS 230.000 euro per woning. De stijging van de gemiddelde WOZ-waarde was in Zeeland het kleinst. De waarde neemt hier met ruim 2% toe tot 194.000 euro. In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met ruim 11% het meest naar 288.000 euro. De provincie dankt deze eer aan Amsterdam. In de hoofdstad stijgt de gemiddelde WOZ-waarde van 290.000 euro per woning in 2017 naar 340.000 euro op 1 januari van dit jaar. In vijf jaar tijd steeg de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam zelfs met bijna 48%. In de provinciaalse hoofdstad Haarlem stijgt de WOZ-waarde met ruim 14% eveneens sterk.

Vertragende factor

De ontwikkeling van de WOZ-waarde kent een vertraging omdat woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. Hoewel de huizenprijzen al wat langer stijgen, laat de WOZ-waarde hierdoor pas na 2015 een stijging zien. Nu hoor je echter weinig mensen klagen over deze methodiek. Dat was na 2008 – toen de scherpe daling van de woningprijzen werd ingezet – wel anders.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.