WOZ-waarde gemiddeld 9% omhoog

0

Op basis van cijfers van de Waarderingskamer stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) vast dat de WOZ-waarde dit jaar met gemiddeld 9% zal stijgen. Daarmee is 2022 het vijfde jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met meer dan 5% stijgt.

De Waarderingskamer houdt toezicht op de vastgestelde woningwaarden door gemeenten. Huishoudens ontvangen in de eerste maanden van het jaar de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten in hun (digitale) brievenbus.

VEH: “Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van hun woning. Een gemiddelde woning is dit jaar voor de belastingen 316.000 euro waard; een stijging van 9% ten opzichte van de 290.000 euro in 2021. Per woning of gemeente kan de waardestijging echter fors afwijken van het landelijk gemiddelde. De nieuwe WOZ-waarde is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021.”

De WOZ-waarde van een woning is de grondslag voor onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb), de waterschapslasten en het eigenwoningforfait. VEH heeft op de website een WOZ-check beschikbaar. De check geeft een indicatie of bezwaar maken tegen de nieuwe WOZ-waarde zin heeft.

Nieuwe meetmethode

Dit jaar moeten gemeenten de WOZ-waarde verplicht vaststellen op basis van de oppervlakte (m2) van de woning. Voorheen mochten ze die ook baseren op de inhoud (m3) van een huis. “Naast de gemiddelde stijging, kan de WOZ-waarde ook beïnvloed worden door deze nieuwe meetmethode. Wij adviseren dan ook om de WOZ-beschikking dit jaar extra goed te controleren”, aldus VEH.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.