WOZ-bezwaar: niet geschoten is altijd mis

0

Uit een enquête van consumentenorganisatie de Vastelastenbond blijkt dat ruim een derde (35%) van alle ingediende WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat burgers het niet eens zijn met de hoogte van de beschikking. Een lastenverlaging was de motivatie van 10% van de ingediende bezwaren.

De enquête van de Vastelastenbond werd door 3.394 mensen ingevuld. Circa 25% van de respondenten gaf aan zeker te willen weten of de verstuurde beschikking wel klopte. Voor 7% was bezwaar maken een principekwestie geworden en voor 6,9% was bezwaar maken via WOZ-adviesbureaus een manier om hun slagingskans te vergroten. Een deel van de bezwaarmakers wilde niet aangeven waarom ze bezwaar maakten.

Consumenten zetten hun vraagtekens bij de berekening van de WOZ-waarde van hun gemeente en dat wantrouwen richting de overheid wordt gevoed door onduidelijke communicatie, maakt de Vastenlastenbond op uit de resultaten van de enquête. Directeur Dirk-Jan Wolfert: “Gemeenten moeten transparanter zijn als het gaat om de woningtaxatie. Burgers zitten met veel vragen. Hoe is de taxatie tot stand gekomen en klopt de berekening wel? Het vertrouwen in de overheid is laag en op dit vlak valt nog veel eer te behalen. Door beter te communiceren, een duidelijk taxatieverslag toe te voegen en de burger mee te nemen in de besluitvorming, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen.”

Sterk verouderde wet

De overheid heeft de proceskostenvergoeding van WOZ-bureaus fors verlaagd, zodat veel van deze bureaus hun diensten niet meer aanbieden. Dat betekent volgens Wolfert dat burgers nu bezwaar moeten indienen bij de gemeente. “De instantie die achter de woningtaxatie zit, moet zijn eigen werk controleren. Een typisch staaltje van de slager keurt zijn eigen vlees.”

Daarom denkt Wolfert dat er een wetswijziging nodig is om de problemen op te lossen. “De politiek moet zich inzetten voor een wetswijziging van deze sterk verouderde wet die de consument dupeert. Burgers krijgen relatief kort de tijd om bezwaar te maken, maar moeten lang op antwoord wachten. Gemeenten bezwijken ondertussen door de vormgeving van deze wet onder de immense werkdruk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.