‘Woonverzekeringen het duurst in Limburg’

0

MoneyView heeft in zijn Special Item Woonverzekeringen onderzoek gedaan naar inboedel- en opstalverzekeringen. Bij de opstalverzekering is al jaren sprake van stijgende premies. De oorzaak van deze stijging is terug te voeren op de steeds verder stijgende bouwkosten. Bij de inboedelverzekering is het tegenovergestelde waar te nemen. Opvallend vinden de onderzoekers dat de premies in Limburg het hoogst zijn.

MoneyView heeft de premieontwikkeling van de inboedelverzekering over de afgelopen jaren onderzocht. Hierbij zijn eventuele extra dekkingen niet meegenomen. “Uit dit onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde premies de afgelopen vijf jaar met 8% zijn gedaald. Het is moeilijk te duiden waar de oorzaak ligt van deze ontwikkeling. Wel is te zien dat verzekeraars bepaalde dekkingen minder vaak standaard aanbieden. Zo wordt bijvoorbeeld de standaarddekking voor mobiele elektronica steeds verder uitgekleed en verhuist dit steeds vaker naar een optionele module.”

Inboedelverzekering

MoneyView: “De premiedaling van de inboedelverzekering verschilt per provincie. Zo is de premie in Overijssel sinds 2017 vrijwel gelijk gebleven. In andere provincies, zoals Friesland en Zeeland, is de premie met meer dan 10% gedaald. Ondanks alle verschuivingen is de onderlinge prijsverhouding tussen de provincies niet veel veranderd. Het beeld dat in de noordelijke provincies bijvoorbeeld minder premie betaald hoeft te worden dan in de Randstad, is onveranderd gebleven. Zoals eerder geconstateerd in de Special Items Autoverzekeringen (augustus 2020) en Tweewielers (december 2020), is het opvallend dat in de provincie Limburg de premies gemiddeld gezien het hoogst zijn van heel Nederland. De premies zijn zelfs hoger dan in de Randstad, een gebied waar een veel hoger diefstalrisico geldt. In Zeeland is een inboedelverzekering gemiddeld het goedkoopst. Het prijsverschil tussen deze provincie en Limburg is 56 euro per jaar.

Vijf sterren

MoneyView heeft in het Special Item Woonverzekeringen ook de Product Rating bekend gemaakt en vijf sterren uitgereikt aan de beste verzekeringen in verschillende categorieën.

  • Inboedelverzekering, vijf sterren voor voorwaarden: InShared Inboedelverzekering (AR), Lemonade Inboedelverzekering (AR) en Vereniging Eigen Huis Inboedelverzekering (AR)
  • Inboedelverzekering, vijf sterren voor prijs: Allianz Direct Inboedelverzekering Uitgebreid (EUG), Centraal Beheer Inboedelverzekering (EUG) en FBTO Inboedelverzekering (EUG)
  • Opstalverzekering, vijf sterren voor voorwaarden: ING Woonhuisverzekering (AR), InShared Opstalverzekering (AR) en Vereniging Eigen Huis Woonhuis Super Uitgebreid (AR)
  • Opstalverzekering, vijf sterren voor prijs: Allianz Direct Opstalverzekering Uitgebreid (EUG), ANWB Opstalverzekering (AR) en Vereniging Eigen Huis Woonhuis Super Uitgebreid (AR).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.