Woontransitie Podcast over EU-regels woningmarkt

0

In de tweede aflevering van de Woontransitie Podcast staat het vertalen van het Europese regelgevingskader naar de Nederlandse woningmarkt centraal. Er wordt onder andere stilgestaan bij de Renovation Wave, het plan om de gebouwde omgeving snel te gaan verduurzamen en te renoveren.

Onder deze Renovation Wave hangen twee belangrijke regelgevingen: de Taxonomie en de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Amy Reijgersberg gaat voor deze aflevering in gesprek met Robert Dijksterhuis (Gazant Duurzaam Bouwen bij het Ministerie van BZK), Piet Hein Schram (Oprichter EEM NL Hub) en Vincent Mahieu (Oprichter EEM NL Hub).

“Als je geen goede regelgeving hebt over wat een groene renovatie is, dan zal het heel moeilijk zijn om financiële instellingen producten te laten ontwikkelen die de consument dat gaan laten doen”, aldus Piet Hein Schram in de nieuwe aflevering van de Woontransitie Podcast die hier in zijn geheel te beluisteren is.

Woontransitie podcast

In de Woontransitie podcastreeks bespreekt Amy Reijgersberg met verschillende stakeholders en specialisten van binnen en buiten de branche de verduurzamingsopgave waar de Nederlandse koopwoningmarkt voor staat. “Met de podcast willen we de luisteraar en onze gasten inspireren en in beweging brengen. Tenslotte hebben we iedereen nodig om de woontransitie in gang te zetten en de woningmarkt echt te veranderen”, aldus Reijgersberg.

Tien afleveringen

Voor het eerste seizoen van de Woontransitie Podcast worden tien podcastafleveringen gemaakt. De complexiteit van de transitie binnen de woningmarkt wordt in deze afleveringen vanuit verschillende perspectieven (wetenschap, overheid, financiële sector, bouw/vastgoed) ontrafeld. Centraal in deze gesprekken staan vragen zoals:

  • Hoe ziet het huidige landschap eruit en welke regelgeving komt er aan?
  • Waar loopt de transitie nu vast en bij wie ligt welke verantwoordelijkheid?
  • Wat is het toekomstperspectief?
  • Welke samenwerkingen binnen de keten kunnen de transitie versnellen?

De woningmarkt is complex met veel belangen, partijen en initiatieven. Met het platform De Woontransitie brengen we verschillende perspectieven samen. Dat geeft een overstijgend en samenhangend beeld van de woontransitie”, aldus Reijgersberg.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.