Woonsituatie 1,8 miljoen huishoudens matcht niet

0

Voor 1,8 miljoen huishoudens sluit hun huidige woonsituatie niet aan bij de voorkeur die zij hebben. Deze huishoudens hebben nu een huurwoning, maar zouden liever een woning kopen. Of ze zouden vanuit een koopwoning liever overstappen naar huren, al is die groep wel een stuk kleiner.

Dit blijkt uit een onderzoek van DNB op basis van een enquête onder ruim 2.000 Nederlanders. Driekwart van de respondenten vindt een koopwoning financieel aantrekkelijker dan een huurhuis. Als er geen kostenverschillen zouden zijn (intrinsieke voorkeur), dan heeft 56% liefst een koopwoning en 21% een huurwoning. De rest heeft geen duidelijke voorkeur.

Uit de enquête blijkt ook waarom mensen een intrinsieke voorkeur hebben voor kopen of huren. Wie liever koopt, noemt onafhankelijkheid en aanpassingsvrijheid en ziet een koopwoning als een goede investering. Wie graag huurt, vindt flexibiliteit en het ontbreken van zorgen over onderhoud en waardeontwikkeling van een eigen huis belangrijke factoren.

1,8 miljoen huishoudens

Voor 1,8 miljoen huishoudens in Nederland (22%) sluit hun woning niet aan op de intrinsieke voorkeur die zij voor een huur- of koopwoning hebben. Zo zou 14% van de huiseigenaren liever huren, dit is 8% van het totaal aantal huishoudens. Van de sociale huurders zou 31% (8% van het totaal) liever kopen, en van de huurders in de vrije sector is dit liefst 49% (6% van het totaal). Dit laatste komt volgens DNB vermoedelijk doordat huren in de vrije sector niet gesubsidieerd en relatief duur is. Bij een deel van de sociale huurders kan meespelen dat kopen voor hen financieel gezien sowieso geen optie is.

Een kwart van de respondenten geeft aan ongeacht de kosten in een koopwoning te willen wonen, terwijl één op de zes ongeacht de kosten een voorkeur heeft voor een huurhuis. Voor overige groepen zijn de kostenverschillen doorslaggevend voor de woonwensen. Ook hier geven vooral jongeren aan dat zij bereid zijn fors extra te betalen om hun koopwens te realiseren, terwijl ouderen bereid zijn hogere woonlasten te accepteren voor een huurwoning.

Pilot Duurhuur BLG Wonen

Dat bijna de helft van de huurders in de vrije sector liever een huis zou kopen sluit aan bij signalen die BLG Wonen de afgelopen 5 jaar al heeft opgevangen, zegt Georgette Lageman-Ledegang van BLG Wonen in een reactie op het onderzoek van DNB.

“Duurhuurders lopen aan tegen torenhoge huren en bouwen geen vermogen op. Zij vragen zich terecht af waarom zij wel duur mogen huren, maar niet tegen lagere lasten mogen kopen. Zij hebben het gevoel stil te staan met hun leven en gevangen te zitten in hun dure huurhuis”, aldus Georgette Lageman-Ledegang. “Tijdens een eerste pilot van BLG Wonen om deze groep sneller aan een koopwoning te helpen, bleek dat ongeveer 39% wel degelijk voor een standaard hypotheek in aanmerking kwam. Voor een deel van de duurhuurders zijn er dus wel mogelijkheden.”

Ouderen hebben vaker huurwens

Leeftijd speelt volgens DNB een belangrijke rol bij de voorkeur voor huur- of koopwoningen. Respondenten tot 45 jaar hebben relatief vaak een voorkeur voor koopwoningen. Oudere respondenten (65+) hebben juist relatief vaak een voorkeur voor een huurwoning. Naast leeftijd zijn woonvoorkeuren niet of nauwelijks gerelateerd aan andere persoonlijke kenmerken. Wel is de voorkeur voor een huurwoning vaker te vinden bij mensen die in stedelijke gebieden wonen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.