Woonplaats bepalend voor premie fietsverzekering

0

Verzekeraars hanteren grote premieverschillen voor het verzekeren van een e-bike. Vooral de regio is doorslaggevend voor de premie.

Zo betaalt iemand in Middelburg maar 149,40 euro voor een verzekering met de meest gekozen looptijd van 3 jaar. Een Amsterdammer legt 383,40 euro neer voor diezelfde verzekering van dezelfde verzekeraar, een verschil van 234 euro. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijker Overstappen.nl, die naar aanleiding van Wereldfietsdag op 3 juni de verschillen in fietspremies in Nederland onderzocht. De premies zijn gebaseerd op een fietsverzekering voor een e-bike van 3000 euro met een looptijd van 3 jaar.

Diefstal

Volgens Jeremy Broekman, expert verzekeringen bij Overstappen.nl, is de kans op diefstal één van de factoren voor de hoogte van de fietspremie. “Verzekeraars schatten de kans op diefstal en/of andere schades vele malen hoger in de steden dan in de rustigere stukken van Nederland. Dat zie je zeker terug in de premie: het is een stuk duurder om een e-bike van 3000 euro te verzekeren in de Randstad dan in de rest van Nederland. Ook al blijft de dekking hetzelfde. Dat er meer diefstal plaatsvindt in Amsterdam dan in Middelburg blijkt uit data van Nederlandse Politie. In 2023 vonden er 13,47 fietsdiefstallen per 1000 inwoners plaats in Amsterdam, in Middelburg was dat 8,18 fietsdiefstallen per 1000 inwoners.”

Fietsverzekering steeds duurder

Volgens Broekman neemt de elektrische fiets, ondanks de hoge premie voor een fietsverzekering, nog altijd toe in populariteit. “Waar de e-bike vroeger een vervoersmiddel was voor ouderen, zijn het nu vooral jongeren die erop rondrijden door de steden. Verzekeraars zien hierdoor steeds meer schadeclaims voor elektrische fietsen. En ook dat zie je terug in de premie, die steeds hoger wordt. Door het groeiend aantal diefstallen hebben zeven verzekeraars in 2024 zelfs aangekondigd te stoppen met het verzekeren van fatbikes, een populair model onder jongeren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.