Woonlasten voor huiseigenaar fors omhoog 

0

De woonlasten die huiseigenaren aan hun gemeente betalen stijgen dit jaar met gemiddeld 5,2%. Dat is fors hoger dan de 3,4% stijging van vorig jaar en vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3%. Het is vooral de huiseigenaar die de gaten in de begroting van lokale overheden moet dichten.  

Om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen kiezen gemeenten er vaker voor om de budgettaire problemen via een hogere ozb op huiseigenaren af te wentelen. De grootste problemen zijn volgens de gemeenten ontstaan nadat het Rijk de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg bij de lokale overheden heeft neergelegd. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nemen deze kosten naar verwachting jaarlijks met 7% toe. 

Niet afwentelen op ozb 

Het is Vereniging Eigen Huis een doorn in het oog dat gemeenten aangeven nauwelijks mogelijkheden te hebben om deze kostenstijging op te vangen, behalve met een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb). “Er moeten afspraken gemaakt moeten worden tussen het Rijk en de gemeenten over de bekostiging van deze zorgtaken. Budgettaire problemen mogen niet via een hogere ozb op huiseigenaren worden afgewenteld om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen.”   

Afvalstoffenheffing

Een andere woonlast die als een raket omhoogschiet is de afvalstoffenheffing die gemiddeld met 9,5% stijgtVolgens de belangenorganisatie stegen de kosten die huiseigenaren en huurders betalen voor het ophalen van het huisvuil niet eerder zo hard. Omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt zijn de onderlinge verschillen groot. In 157 gemeenten gaat deze woonlast met meer dan 10% omhoog en een 6-tal gemeenten verhoogt de heffing zelfs met meer dan 50%. Koploper is de gemeente Etten-Leur; hier betalen huishoudens maar liefst 151 euro (+64 %) méér voor het ophalen van het huisvuil dan vorig jaar. Inwoners van Ooststellingwerf, Lansingerland, Sint-Michelsgestel en Lingewaard betalen dit jaar tussen de 86 en 103 euro meer”, aldus VEH.   

Ook hier lijkt de rijksoverheid de belangrijke oorzaak van de stijging te zijn. Om recycling te bevorderen is de belasting die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval vorig jaar omhooggegaan van 13 naar 3euro per ton afval. Veel gemeenten berekenen deze lasten door in een hogere afvalstoffenheffing.  

In kaart gebracht 

Vereniging Eigen Huis publiceert top-5 lijsten van de ontwikkeling van gemeentelijke woonlasten. Op interactieve provinciekaarten kunnen huiseigenaren per gemeente de ontwikkeling van de verschillende soorten woonlasten zijn te zien. De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente, maar geen ozb. 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.