Woonlasten omhoog door ozb en afvalheffing

0

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3,4% meer onroerendezaakbelasting (ozb), blijkt uit het woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 345 gemeenten. Dat is flink meer dan een steekproef onder ruim 100 gemeenten in december liet zien. Toen was er nog sprake van een gematigde stijging van de ozb met 2%.

Naast de forsere stijging van de ozb gaat ook de afvalstoffenheffing met gemiddeld 4% omhoog. De rioolheffing stijgt met 1%. Door deze verhogingen betaalt een gemiddelde huiseigenaar met een meerpersoonshuishouden dit jaar 3% hogere woonlasten (25 euro) aan de gemeente.

Uitschieters

Net als vorige jaren zijn er ook nu weer grote uitschieters naar boven en beneden. In Landsmeer stijgt de ozb met 31% het hardst (gemiddeld van 365 naar 478 euro). Ook in Papendrecht en Hoorn gaat de ozb dit jaar meer dan 25% omhoog. Daarentegen valt de ozb-aanslag in Weesp na de samenvoeging met Amsterdam 40% lager uit (gemiddeld van 70 naar 160 euro). In totaal verhogen 21 van de 345 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10%. Nog eens 65 gemeenten verhogen deze belasting met meer dan 5%.

Voorkom verdere lastenverzwaring

“Het kabinet moet gemeenten structureel voldoende geld geven om opgedragen rijkstaken, zoals de jeugdzorg, uit te voeren. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat steeds meer gemeenten de ozb moeten verhogen. Huiseigenaren laten opdraaien voor tekorten in de jeugdzorg is voor de vereniging onverteerbaar. Dat probleem moet op een andere manier worden opgelost”, zegt Karsten Klein (foto), directeur belangenbehartiging bij Eigen Huis.

Tekorten

Veel gemeenten geven aan dat de onroerendezaakbelasting voor hen de enige mogelijkheid is om tekorten bij de uitvoering van de Wmo- en jeugdzorg te dekken. Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord een bezuiniging aan op de jeugdzorg van 500 miljoen per jaar vanaf 2025. De Eerste Kamer wil dat dit wordt teruggedraaid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.