Woonlasten fors omhoog

0

Van de drie belangrijkste gemeentelijke heffingen stijgt de opbrengst van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten dit jaar met 10% het sterkst, gevolgd door de onroerendezaakbelasting (+5,8%) en de rioolheffing (+2,6%). Samen zijn ze goed voor drie kwart van alle gemeentelijke heffingen.

Gemeenten verwachten dit jaar 11,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen, blijkt uit onderzoek van het CBS op basis van de gemeentelijke begrotingen van 2021. De door het CBS onderzochte begrotingen zijn door de gemeenten opgesteld voor 15 november 2020. Deze 11,3 miljard euro is 4,4% meer dan de 10,8 miljard euro die in 2020, nog voor de uitbraak van de coronacrisis, door de gemeenten werd begroot. Alle genoemde percentages zijn gemiddelden en verschillen per gemeente.

OZB-stijging

De onroerendezaakbelasting (ozb) op woningen en niet-woningen brengt in 2021 naar verwachting bijna 4,6 miljard euro in het laadje van de gemeenten. Dit is 5,8% meer dan in 2020 en daarmee de grootste stijging sinds 2004, toen de groei van de ozb-opbrengst op 6,8% werd begroot. De inkomsten uit de ozb behoren tot de algemene middelen van een gemeente. Veel gemeenten geven aan dat een (extra) verhoging van de ozb één van de maatregelen is om de begroting sluitend te maken. De tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld.

Afvalstoffenheffing

De opbrengst die gemeenten verkrijgen uit de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten neemt dit jaar naar verwachting met 10% toe tot 2,2 miljard euro. Daarmee is het de grootste stijging in 26 jaar. Tot 2019 veranderde de begrote opbrengst van de reinigingsheffingen van alle gemeenten samen jarenlang per saldo nauwelijks. In 2020 begrootten gemeenten een forse toename, toen met 8,4%. De stijging van de reinigingsheffingen komt door de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier. Dit vertaalt zich in hogere tarieven van de afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten mogen overigens niet meer opbrengen dan de bijbehorende taak of dienst kost.

De opbrengst van de rioolheffing stijgt dit jaar met 2,6% tot 1,7 miljard euro. Dit is iets hoger dan de gemiddelde jaarlijkse stijging van 1,9 procent over de afgelopen vijf jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.