Woonfonds trekt loondienst en zelfstandige gelijk

0

Bij Woonfonds wordt de leencapaciteit gelijkgetrokken van pas gestarte zelfstandigen en werknemers in loondienst. Een zzp’er die een heel kalenderjaar actief is geweest, mag zijn inkomen voortaan volledig meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek.

Hoewel zelfstandige – mits de prognose positief is – en mensen in loondienst nu evenveel kunnen lenen bij Woonfonds, hanteert de kredietverstrekker wel een opslag voor het extra risico dat kortzelfstandigen met zich meebrengen.

Woonfonds bood al ruimere mogelijkheden voor zelfstandigen. Zo konden groeiende zelfstandigen met de 1-2-3-methode het inkomen van de laatste twee jaar zwaarder laten meetellen en doet de hypotheekverstrekker mee aan de NHG-pilot voor zelfstandigen.

Maatwerk

De kredietverlener wil de adviseur en zijn zakelijke relaties waar mogelijk maatwerk kunnen aanbieden. “Veel is bespreekbaar, maar er is een goede onderbouwing voor nodig”, zegt Woonfonds-directeur Paul Bänziger. “Denk bijvoorbeeld aan negatief eigen vermogen, maar ook overwinst en sterke groei van meer dan 40%. Dat zijn zaken die wij niet uitsluiten, maar die wij wel graag met adviseurs bespreken. Als de adviseur erin gelooft en de informatie en inzichten ook deelt met onze acceptanten, dan is er een grotere kans dat wij dit soort posten accepteren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.