Woonbehoeften blijvend anders door Covid-19

0

Door de coronamaatregelen is 78% van Nederlanders de woning anders gaan gebruiken. Dit heeft bij meer dan de helft geleid tot nieuwe woonwensen, waarvan er veel blijvend van aard zijn. Bijna een derde van de respondenten verwacht na corona meer thuis te werken dan voor de pandemie.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Memo2 onder 1.405 respondenten, in opdracht van Centraal Beheer. Bijna acht op de tien geeft aan dat zij hun huis anders zijn gaan gebruiken. Bij jongeren tot 34 jaar is dit effect het sterkst (87%). De helft van Nederland is gaan thuiswerken, maar er wordt ook meer thuis gedineerd en geborreld (33%) en thuis gesport (27%). Dit veranderde gebruik heeft bij meer dan de helft van de respondenten geleid tot andere woonwensen. Een extra kamer is de grootste wens. Vooral gezinnen met kinderen snakken naar een aparte werk- of hobbykamer en naar meer rust. Bij 55+’ers is de behoefte aan nieuwe meubels het grootst.

Verduurzamen

Bijna twee derde van de mensen met nieuwe woonbehoeften heeft ook daadwerkelijk aanpassingen in huis gedaan of is het van plan. Van verhuizen (12%), verbouwen (17%) tot de meest populaire ingreep: het opnieuw inrichten van het huis (26%). Ook greep 11% van de Nederlanders de coronaperiode aan om hun huis te verduurzamen. Vorig jaar zag Centraal Beheer al in een eerder onderzoek dat 40% van de Nederlanders hun vakantiegeld besteedde aan hun woning, waaronder door te investeren in verduurzaming.

Wat blijven we straks thuis doen?

Nu het vaccinatietraject vordert vroegen de onderzoekers de respondenten ook naar hun verwachtingen van de periode na corona. Veel nieuwe woonbehoeften blijken blijvend. Bijna een derde van de respondenten verwacht na corona meer thuis te werken dan voor de pandemie. Thuis sporten zien mensen als een noodzakelijk kwaad: de grote meerderheid gaat straks weer terug naar het sportveld, het clubhuis of de sportschool. Goede voornemens genoeg voor na corona: we willen meer blijven wandelen dan voorheen (46%), meer tijd met ons gezin en familie doorbrengen (19%) en juist minder aan sociale verplichtingen (21%). Een kwart van de Nederlanders wil graag het huis opgeruimd houden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.