Woonakkoord mist kracht

0

Het huidige woonakkoord speelt een prominente rol in het kabinetsbeleid, maar het zal minister Blok hoogstwaarschijnlijk niet lukken om hiermee de woningmarkt vlot te trekken. De maatregelen zijn te slap. Dat meldt economenpanel Me Judice.

Zo denkt een meerderheid van de economen wel dat een verhoging van de huurprijzen zal leiden tot een doorstroming van de huur- naar de koopsector, maar dat het effect ervan nihil zal zijn. Econoom Arjen van Witteloostuijn vat het als volgt samen: “Het op gang brengen van doorstroming zou het geval geweest zijn als het ging om een substantiële verhoging. Daarvan is echter geen sprake. Van zo’n geringe verhoging gaan nauwelijks verhuisprikkels uit.”

Ook denkt een groot deel van de economen niet dat de woningmarkt de komende twee jaar gaat herstellen door dit akkoord. Geen enkele econoom van Me Judice is het zeer eens met het woonakkoord. Voor velen is het akkoord een “rommelig halfbakken compromispakket” (Arjen van Witteloostuijn). Econoom Charles van Marrewijk zegt: “Het pakket is chaotisch en onbegrijpelijk. Waarom terugbetalen met een lineaire hypotheek waarbij de lasten het hoogst zijn op het moment dat je je dat het minst kunt veroorloven?”

“Het creëren van onrust is een slechte eigenschap en hoewel de intenties van het kabinet goed zijn, kan men niet aan de indruk onttrekken dat het kabinetsbeleid in hoge mate de onrust en onzekerheid alleen maar aan het versterken is. Het ene voorstel of akkoord is nog niet uitgeprint of het wordt al weer achterhaald door nieuwe plannen. Het ontwerpen en invoeren van allerlei hervormingen had men beter ver vóór de crisis of na de crisis moeten regelen en niet middenin de crisis”, zo stelt men.

Ombudsman Brenninkmeijer signaleerde dat zelfs deskundigen nieuwe maatregelen niet meer begrijpen. “Ik hoor van juristen dat ze eindeloos moeten puzzelen voordat ze wetten begrijpen. Ze hebben grote problemen bij het uitleggen van wetten. Alles tuimelt over elkaar heen. De wet- en regelgeving zit vol slordigheidjes.”

http://www.mejudice.nl/

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.