Woningschaarste in buitengebieden

0

Huizenkopers nemen steeds vaker hun toevlucht tot gebieden buiten de Randstad. Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat het aantal hypotheekaanvragen in 2020 het sterkst is toegenomen in de provincies Overijssel (+37%), Groningen (+35%), Flevoland (+32%) en Drenthe (+31%).

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod is het steeds lastiger een woning te kopen in de grote en middelgrote steden. Volgens de hypotheekketen is de kans groot dat ook in de genoemde provincies het aanbod opdroogt en de huizenprijzen als gevolg daarvan zullen stijgen. Dat zal het gemiddelde hypotheekbedrag verder omhoog stuwen.

Noordoostelijke provincies

Terwijl de huizenmarkt in provincies buiten de Randstad in de afgelopen jaren kromp of stabiel bleef, ziet De Hypotheker in deze regio’s nu ook een flinke groei in het aantal hypotheekaanvragen. In Overijssel is de meest opvallende stijging te zien in de gemeente Enschede (+42%). In de gemeente Groningen was zelfs sprake van een groei van 49%, maar zijn ook omliggende gemeenten erg populair. In Flevoland ziet De Hypotheker een vergelijkbare ontwikkeling, zoals in Almere (+31%). Ook zijn er in deze provincie veel nieuwbouwprojecten in ontwikkeling, wat een extra verklaring kan zijn voor deze stijging. In de provincie Drenthe steeg met name de gemeente Emmen (+52%).Ook in andere provincies is een duidelijke stijging zichtbaar, zoals in Limburg (+26%) en Gelderland (+21%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.