Woningprijs stijgt opnieuw minder hard

0

Bestaande koopwoningen waren in juni 16,6% duurder dan een jaar eerder. In mei was de prijsstijging nog 18,8%. Het Kadaster registreerde in juni 15.661 woningtransacties, bijna 12% minder dan een jaar eerder. In het eerste half jaar werden 23,5% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode in 2021.

Dit en meer blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is in juni 2022 nauwelijks gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juni ruim 98% hoger.

Vrijstaande woning 19,2% duurder

Alle woningtypen waren in Q2 2022 duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van vrijstaande woningen was met 19,2% het grootst. Er werden ruim 1% meer appartementen verkocht dan in Q2 2021. In dezelfde vergelijking nam het aantal verkopen van alle overige woningtypen juist af.

Dat schrijft het CBS in een toelichting op de vandaag gepresenteerde prijsindex bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. Het aantal woningtransacties lag in alle provincies opnieuw lager dan vorig jaar. De daling was wel kleiner dan in het eerste kwartaal.

In bijna alle provincies vlakte de prijsstijging van bestaande koopwoningen af. Alleen in Drenthe en Overijssel bleef de stijging respectievelijk gelijk c.q. vrijwel gelijk. Verder was in de helft van de provincies de prijsstijging groter dan gemiddeld in Nederland. Met 21,7% was de prijsstijging opnieuw het grootst in Flevoland. In Zeeland was de prijsstijging met 16,1% het kleinst.

Prijsstijging grootste steden

Van de vier grootste Nederlandse steden (G4) was in het tweede kwartaal van 2022 de prijsstijging in Utrecht het grootst. Bestaande koopwoningen waren daar 17,6% duurder dan een jaar eerder. De prijsstijgingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kwamen respectievelijk uit op 17,1, 16,4 en 14,1 procent. De prijsstijging in de vier grootste steden was lager dan in Nederland gemiddeld (18,4%).

NVM versus CBS-Kadaster

De cijfers en percentages van het CBS en het Kadaster wijken af van cijfers die NVM eerderpubliceerde over dezelfde periode. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.