Woningprijs sterk gedaald naar Europese maatstaven

0

Calcasa heeft een vergelijking gemaakt van de ontwikkeling van de gemiddelde  woningprijs in de belangrijkste Europese landen. De woningprijzen dalen in Spanje, Engeland en Nederland en de woningprijzen stijgen in Duitsland, Frankrijk en België.

De prijsdaling is het meest extreem in Spanje met 24,3% over de afgelopen 5 jaar. De prijsstijging is het meest extreem in België met een stijging van 15,2% ten opzichte van 5 jaar geleden. In Nederland en Spanje dalen de woningprijzen sinds de crisis. In Engeland is dit ook het geval, al vertoont de woningprijsontwikkeling daar een grilliger patroon met dalingen en stijgingen.

In Spanje zijn de woningprijzen het hardst gegroeid van heel Europa. In de periode 1996-2007 is de gemiddelde woningprijs gestegen met 197% (Bank of Spain, 2012). In die periode floreerde de woningbouw en was de hypotheekrente een van de laagste van Europa (lager dan 3,5%). Door de economische crisis werd de overproductie aan woningen werd door niet meer verkocht met dalende prijzen tot gevolg. De gemiddelde woningprijs is met 24,2% gedaald ten opzichte van de piek in 2007.

De Nederlandse woningmarkt heeft een hoge groei van de woningprijs gekend in de jaren 1997-2001, een jaarlijkse woningprijsontwikkeling van meer dan 10%. Hierdoor is de gemiddelde woningprijs fors gestegen van 121.000 euro begin 2007 naar 210.000 euro eind 2011, een stijging van 74%. De jaren erna steeg de gemiddelde woningprijs door, maar met kleinere percentages, om vervolgens in 2008 te gaan dalen. In Nederland is de gemiddelde woningprijs gedaald met 9,9% ten opzichte van 5 jaar geleden: het aantal transacties is in die periode teruggelopen met 42%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.