Woningprijs in meeste EU-landen omhoog

0

Nederland is niet het enige land dat een forse prijsstijging van koopwoningen liet zien in 2020. Sterker nog, vrijwel in alle Europese landen stegen de prijzen. Ons land zit wel in de kopgroep van stijgende huizenprijzen in Europa, blijkt uit de WOX Monitor Q4 van Calcasa.

In de rapportage kunnen we lezen dat Nederland voor het eerst sinds 2000 een groeipercentage met dubbele cijfers laat zien. De gemiddelde woningprijs in Nederland steeg vorig jaar met 10,0%.

De huizenprijsstijging in Nederland is zeker geen uitzondering binnen Europa, maar ons land zit wel in de kopgroep wat betreft de prijsontwikkeling. Daar waar Nederland een prijsstijging van 10% laat zien, ligt dat percentage voor Europa rond de 5%. Calcasa: “In vrijwel alle Europese landen is een stijgende trend waarneembaar, al zijn de onderlinge verschillen groot. Grote waardestijgingen van meer dan 7,5% zijn te zien in Luxemburg, Zweden, Polen, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Duitsland. Onderaan de lijst staan vooral de Zuid-Europese landen, zoals Spanje, Italië en Cyprus. Spanje en Cyprus laten zelfs, evenals Estland, een kleine prijsdaling zien.”

Hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente heeft een grote invloed op de prijsontwikkeling van de huizen. Immers, hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker het is om een woning te kopen. De hypotheekrentes in Europa zijn historisch laag. Nederland zit volgens Calcasa in de middenmoot met een gemiddelde hypotheekrente van rond de 2%. Daarnaast hebben we in Nederland extra subsidies van de overheid (hypotheekrenteaftrek, NHG-garantie) waardoor een koper nog meer voordelen heeft ten opzichte van andere EU-landen.

De hypotheekrente in Nederland heeft vorig jaar wel de grootste daling van alle Eurolanden doorgemaakt. “Deze is met 31 basispunten (0,31%) afgenomen ten opzichte van 2019. Dit is dus een extra stimulans voor een koper om een huis aan te schaffen, wat de vraag naar huizen en de huizenprijzen verder omhoog heeft gestuwd. De onderlinge Europese verschillen in de daling van de hypotheekrente zijn klein en ligt tussen de 0,03% (Letland en Finland) en 0,31% (Nederland). Frankrijk en Cyprus zijn de enige landen waar de hypotheekrente licht is gestegen in 2020.”

Situatie voor 2020

Naast de invloed van COVID-19, had ook de historische prijsontwikkeling invloed op de huizenprijzen in 2020. In de periode 2015 tot eind 2019 zijn de huizenprijzen in Europa met 21,75% gestegen. In Nederland zijn deze in dezelfde periode met 35,58% gestegen. Van de landen die in 2020 goed hebben gepresteerd (Duitsland, Oostenrijk, Turkije, Luxemburg en Tsjechië), valt in het Calcasa-rapport op dat deze vóór 2020 ook al hoger dan gemiddeld presteerden. Onderaan de lijst van prijsstijgingen in de periode 2015-2019 staan Cyprus, Finland en Italië. Zij scoorden ook in 2020 het slechtst. Spanje en Ierland presteerden hier iets beter dan het Europees gemiddelde. “Concluderend is het patroon dat we in 2020 zien dus meer een voortzetting van wat al gaande was, dan een inhaalslag van landen die de jaren ervoor wat achter waren gebleven. Het gat in de prijsontwikkeling is in 2020 alleen maar groter geworden”, aldus Calcasa.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.