Woningnood voor Jan Modaal

0

Een gemiddelde potentiële koper kon in het laatste kwartaal van 2019 uit 2,8 woningen kiezen. Wie 160.000 tot 260.000 euro te besteden heeft, kan momenteel in het grootste deel van het land uit zelfs minder dan 2 woningen kiezen, blijkt uit nieuwe NVM-cijfers.

In het vierde kwartaal van 2019 zijn er door NVM-makelaars ruim 40.000 woningen verkocht. Over heel 2019 waren dat er 149.000. “Dat cijfer is vergelijkbaar met 2018”, vertelt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. “Er lijkt daarmee sprake van een evenwicht. Of dat niveau in het aantal transacties in 2020 volgehouden kan worden, betwijfel ik echter sterk. De bestaande koopwoningmarkt is afhankelijk van (doorstromende) huishoudens die hun woning te koop zetten en dat zijn er het 4e kwartaal 2019 minder dan een jaar geleden. De doorstroming stokt ook als er onvoldoende nieuwbouwwoningen worden toegevoegd. Door alle stikstof- en pfas- problematiek wordt het moeilijk om daar de beoogde doelen te behalen.”

De gemiddelde transactieprijs is met 8% toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor, tot 326.000 euro. Na enkele kwartalen van afvlakkende groei is deze groei boven verwachting, zegt Gerssen, die verwacht dat de stijging in 2020 verder doorzet. De NVM-makelaars zagen de prijs van verkochte nieuwbouwwoningen in een jaar tijd met 10% stijgen tot gemiddeld 388.000 euro in het 4e kwartaal 2019.

Woningnood

NVM-voorzitter Onno Hoes spreekt niet langer van een wooncrisis, maar woningnood. “Het beperkte aanbod werkt hogere prijzen in de hand en dat maakt ook dat steeds meer mensen boven de vraagprijs bieden van woningen die wél beschikbaar zijn. De koopwoningmarkt zal hierdoor in 2020 voor steeds minder mensen toegankelijk zijn. Nu zien we al dat koopstarters steeds verder in de knel komen. Niet alleen is het aanbod voor de groep kopers met ongeveer anderhalf keer een modaal inkomen heel beperkt, maar voor hen is de drempel voor een financiering ook heel hoog.”

Bron: NVM

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.