Woningmarktvertrouwen op kantelpunt

0

In april zakte de Eigen Huis Marktindicator van 106 naar 102 punten, nog net boven de neutrale waarde van 100 punten. Daarmee houdt het vertrouwen in de woningmarkt per saldo beter stand dan het algemene consumentenvertrouwen (CBS: van -2 naar -22) en de koopbereidheid (CBS: van +2 naar -17).

De barometer van de woningmarkt gaat uit van een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde. In februari en maart was het vertrouwen nog hoog, maar in april sloeg het door de coronacrisis om naar negatief.

Reden hiervoor is dat 26% van de Nederlanders toen aangaven te verwachten dat de hypotheekrente de komende 12 maanden gaat oplopen, in maart was dat nog maar 17%. Ook het aantal Nederlanders dat een daling van de huizenprijzen verwacht neemt in april (9%) toe ten opzichte van maart (2%). Van de respondenten vindt 58% het momenteel een ronduit ongunstige tijd om een woning te kopen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.