Woningmarktvertrouwen in mineur

0

Ondanks de stijgende huizenprijzen daalt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Op basis van een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde komt de stemmingsgraadmeter in juni uit op het laagste punt sinds de nadagen van de crisis in juni 2014. 

In juni zakte de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis van 98 naar 93 punten: 7 punten onder de neutrale waarde van 100. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt door de aanhoudende verwachting van oplopende hypotheekrente en dalende huizenprijzen. In april verwachtte nog maar 9% van de Nederlanders dat de prijzen gaan dalen, in mei was 17% die mening toegedaan en afgelopen maand voorzag 20% een omslag in de almaar oplopende huizenprijzen. Een oplopende hypotheekrente werd in april nog verwacht door 26% van de respondenten. In mei was dit al opgelopen naar 36% en in juni dacht al 44% dat de hypotheekrente gaat oplopen.

Dieptepunt mogelijk al bereikt

De marktindicator is gebaseerd op een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde. In juni, de laatste maand van de huidige periode, steeg het vertrouwen wel weer wat. Volgens Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van VEH, is dat een mogelijk signaal dat nu het dieptepunt is bereikt en dat een groeiend aantal mensen de omstandigheden ziet verbeteren om een huis te kopen. “Maar of het consumentenvertrouwen daadwerkelijk herstelt, zal de volgende maanden moeten blijken.”

Coronacrisis verliest terrein

De coronacrisis bepaalt sterk de stemming op de woningmarkt, al neemt de invloed wel wat af. In juni antwoordde 70% van de respondenten dat hun stemming wordt beïnvloed door de crisis, in april was dit nog 83%. Vooral in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de invloed van corona nog sterk negatief. Het percentage mensen dat het een ongunstige tijd vindt om een huis te kopen neemt de afgelopen maanden iets af, maar is met 36% nog ruim twee keer zo groot dan de groep die het een gunstig moment vindt om te verhuizen (17%). Bijna de helft van de respondenten is hierover neutraal gestemd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.