Woningmarktvertrouwen iets positiever

0

In 2019 is het vertrouwen van consumenten in de koopwoningmarkt geleidelijk toegenomen, zo blijkt uit het jaargemiddelde van de Eigen Huis Marktindicator. Toch vindt nog bijna de helft (44 %) van de Nederlanders dat het nu geen goede tijd is om een huis te kopen.

Het vertrouwen in de koopwoningmarkt wordt maandelijks gemeten met de Eigen Huis Marktindicator. In het eerste kwartaal van 2019 was de stemmingsindicator van Vereniging Eigen Huis met 100 punten nog neutraal, in het laatste kwartaal zijn Nederlanders iets positiever gestemd en bereikt het consumentenvertrouwen een stand van 106 punten.

Weinig te kiezen

Dat nog veel mensen het nu geen goede tijd vinden om een huis te kopen, komt volgens belangenbehartiger Maud Weide vooral door de spanning tussen willen en kunnen kopen. “Veel mensen willen wel graag een huis kopen, maar slagen daar niet in. Het inkomen blijft achter bij de almaar stijgende huizenprijzen en maakt woningen steeds slechter betaalbaar of zelfs onbetaalbaar. Bovendien valt er binnen het beschikbare budget door het kleine aanbod vaak maar weinig te kiezen.”

Marktindicator

De score op de Marktindicator is sinds eind 2016 gedaald van 121 naar net onder de neutrale waarde van 100 punten in de eerste helft van 2019. Er zijn dan ongeveer evenveel woonconsumenten positief als negatief gestemd. In december 2019 is de indicator uitgekomen op 105 punten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.