‘Woningmarktcrisis niet veroorzaakt door honkvaste senioren’

0

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is van mening dat de woningcrisis waar Nederland onder gebukt gaat niet in de schoenen van senioren geschoven moet worden. De organisatie is niet te spreken over een NOS-bericht waarin gemeenten ‘honkvaste ouderen’ de schuld geven van de woningcrisis.

Volgens Gusta Willems, hoofd Communicatie & Marketing bij KBO-PCOB, wordt de huizencrisis juist mede veroorzaakt door inconsequent beleid van lokale en landelijke overheid. “Uit onze eigen onderzoeken en de verhalen die wij binnenkrijgen willen heel veel senioren best wel ergens anders wonen. Maar dan moet er wel een geschikte woning zijn. Heel veel initiatieven, zoals seniorenhofjes, stranden bij gemeenten die hun grond liever besteden aan projecten die meer geld opbrengen. Ook is men doorgaans weinig flexibel bij allerlei woonoplossingen. Daar moeten gemeenten wel eerlijk over zijn.”

In het NOS-artikel klagen juist opmerkelijk veel gemeenten over stroperige procedures en over de rol van de provincie. Als de provincie zich minder zou bemoeien met de planning, zou er sneller en meer gebouwd kunnen worden, zeggen ze.

Begin met seniorenwoningen

Met ruim 200.000 leden is KBO-PCOB de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Dat de doorstroming van senioren de woningmarkt weer vlot kan trekken, daar is KBO-PCOB het mee eens. Willems: “We zeggen al jaren dat er eerst gebouwd moet worden voor senioren. Daarmee maak je gezinswoningen vrij. Zeker omdat het overheidsbeleid langer thuiswonen van senioren is. Alleen helpt het dan niet om met de beschuldigende vinger naar senioren te wijzen. Dat werkt alleen maar stigmatiserend.”

Van de gemeenten die hebben meegewerkt aan het NOS-artikel denkt 69% dat het afschaffen van de verhuurderheffing voor woningcorporaties belangrijk is bij het oplossen van de woningcrisis. Als de corporaties meer geld beschikbaar hebben, kunnen ze ook meer bouwen, is de redenering. Het nieuwe kabinet heeft aangegeven een eind te maken aan de belastingheffing op corporatiewoningen.

Steeds meer ouderen

Om de woningmarkt weer van het slot te halen, gaat KBO-PCOB graag het gesprek aan met de gemeenten om te kijken naar geschikte oplossingen. “We worden met zijn allen ouder en daar houden de overheden te weinig rekening mee. Volgens het CBS is in 2040 een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Willen we de woningcrisis op oplossen, dan moeten we nu werk maken van de senioren van vandaag én morgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.