Woningmarkt wacht tropische winter

0

Dit jaar opnieuw geen winters koufront voor de woningmarkt. Sterker, enige afkoeling van de huizenmarkt lijkt nog ver weg, schrijven de woningmarkteconomen van RaboResearch in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. Wel denken zij dat de piek in de huizenprijsgroei inmiddels is bereikt.

Naar verwachtingen stijgen de huizenprijzen dit jaar met 14,9% en in 2022 met 12,4%. Voor 2023 voorzien de Rabo-economen een bescheiden prijsgroei van 3,2%. “In alle regio’s stijgen de prijzen dit jaar hard, tot bijna 20% in Oost-Groningen, Flevoland en Drenthe. Door de hoge prijzen slagen steeds minder jongvolwassenen er in een koopwoning te bemachtigen. Dit is een internationaal fenomeen. In veel Europese landen stijgen de prijzen van bestaande en nieuwe koophuizen sinds de coronapandemie sterk.”

Rem op groei

De economen verwachten dus wel dat de piek in de huizenprijsgroei inmiddels is bereikt. Woningmarkteconoom Stefan Groot licht dit toe: “De prijsstijging was in oktober met 18,3% iets lager dan in september en we verwachten dat deze trend uiteindelijk doorzet. Hoewel de jaar-op-jaarstijging ook volgend jaar nog hoog is, verwachten we dat de groei na de jaarwisseling al snel bescheidener wordt. Dit komt doordat de economie minder uitbundig groeit en de werkloosheid waarschijnlijk wat oploopt. Ook verwachten we dat de kapitaalmarktrentes niet verder dalen, waardoor de prijsgroei van woningen geleidelijk afzwakt.”

Geen dalende prijzen

Vooral in provincies waar de huizenprijzen de afgelopen jaren minder hard zijn opgelopen (Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland) stijgen deze nu hard, gaat Groot verder. “Omdat de prijsgroei in Oost-Groningen nog steeds versnelt, verwachten we dat de prijsgroei in deze regio dit jaar net als in de huidige koplopers Flevoland en Noord-Drenthe op 19 à 20 procent uitkomt. Amsterdam blijft hekkensluiter, hoewel de prijsgroei ook daar met 12% fors is. Volgend jaar groeien de huizenprijzen naar verwachting het hardst in Zeeuws-Vlaanderen en Overig Zeeland met circa 17%. Ondanks de grote onzekerheid verwachten we in 2023 nog geen regio’s met dalende huizenprijzen.”

Woningaanbod historisch laag

Historisch gezien, afgezet tegen het totale aantal koophuizen, stonden nog nooit zo weinig huizen te koop. In het voorjaar waren er nog veel transacties, doordat jongvolwassenen veel huizen kochten om te profiteren van de dit jaar geschrapte overdrachtsbelasting. Maar in oktober lag het aantal transacties maar liefst 26,9% lager dan vorig jaar. De Rabo-economen verwachten dat deze trend doorzet en dat dit jaar in totaal 222.000 bestaande koophuizen van eigenaar wisselen. Voor volgend jaar verwachten zij 188.000 transacties gevolgd door 195.000 transacties in 2023.

Nieuwbouw stokt

De nieuwbouwproductie brengt de komende jaren nog weinig verlichting voor starters, vreest Groot. “We verwachten dat het nog jaren zal duren voordat de door velen gewenste woningbouwproductie van 100.000 woningen per jaar kan worden gehaald. Het is zelfs maar de vraag of dit zonder koerswijziging überhaupt ooit lukt. Dit omdat gemeenten onvoldoende belang hebben bij meer nieuwbouw. Ook zijn er belemmeringen die het lastig maken om buiten de bestaande bebouwde kom te bouwen. Daarnaast zijn schaarste aan mankracht en bouwmaterialen bij bouwbedrijven een probleem om meer huizen te bouwen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.