Woningmarkt valt nog steviger in het slot

0

Door de sterk gestegen prijzen is het aantal betaalbare woningen in het gehele land tot een minimum gedaald. Deze groeiende schaarste is ook zichtbaar in het gemiddelde hypotheekbedrag, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Het gemiddeld hypotheekbedrag steeg in één jaar met 10,5% naar 325.000 euro.

In de provincies buiten de Randstad die vorig jaar nog enigszins toegankelijk waren, valt de woningmarkt als gevolg van de zeer krappe woningmarkt in de Randstad nu ook in het slot. Kijkend naar het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning dan ziet De hypotheker de sterkste dalingen in de provincies Zeeland (-29%), Overijssel (-29%), Groningen (-27%) en Drenthe (-25%).

Betaalbare woningen bouwen

“Door de opdrogende huizenmarkt in de Randstad zagen we in 2021 dat huizenkopers uitweken naar andere regio’s. Hier was nog enigszins sprake van een gezonde woningmarkt, waardoor provincies als Groningen, Overijssel en Zeeland steeds populairder werden. Nu het woningtekort zich óók uitbreidt naar andere delen van Nederland, dreigt de huizenmarkt ook hier op slot te gaan”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “Zo moet er veel meer nieuwbouw voor de lagere en middeninkomens bijkomen. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning bedraagt nu zo’n 466.000 euro, waardoor de meeste Nederlanders achter het net vissen. Hier ligt een belangrijke taak voor de nieuwe minister van Volkshuisvesting. Een groei van het aantal betaalbare woningen in alle delen van Nederland is namelijk cruciaal om aan de enorme vraag te kunnen voldoen en de huizenmarkt weer in beweging te krijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.