Woningmarkt platteland krijgt Randstedelijke trekjes

0

Buitenstate makelaars is een samenwerking van 50 NVM kantoren die gespecialiseerd zijn in de bemiddeling van plattelandswoningen. Door de trek naar het platteland die vanwege de krapte op gang is gekomen, zien zij ‘hun markt’ steeds meer kenmerken vertonen van de ‘reguliere’ woningmarkt.

“Het huizenaanbod op het platteland is in 2021 verder opgedroogd. In vrijwel iedere provincie is het ten opzichte van 2020 zelfs gehalveerd. Prijzen stijgen, de looptijd neemt af en het aantal transacties daalt”, schrijft Buitenstate. “Eind vorig jaar concludeerde wij dat de prijzen de afgelopen vier jaar met bijna twee ton waren gestegen. In het afgelopen jaar zijn de prijzen met maar liefs 90.000 euro gestegen. Toch is wonen op het platteland nog steeds vele malen goedkoper dan in de stad.”

In 2020 werd een recordaantal van bijna 6.500 plattelandswoningen verkocht. Corona bleek een vliegwiel voor de vraag naar plattelandswoningen. Steeds meer mensen werken (deels) vanuit huis waardoor reisafstand minder relevant wordt. Het aanbod kromp behoorlijk in 2020 en daalde verder in de eerste helft van dit jaar: van 2.280 naar een magere 1.215 te koop staande plattelandswoningen in heel Nederland. “Het gevolg laat zich raden: de looptijd daalde van 64 dagen naar 61 en het aantal transacties verminderde stevig: van 3.379 naar 2.155. Daarnaast lag de mediane transactieprijs in Nederland bijna een ton hoger (van 608.953 naar 697.194 euro). Prijzen stijgen sneller dan de afgelopen vier jaar”, aldus Buitenstate.

Mogelijkheden benutten

Buitenstate makelaars verwacht dat er nog ruimte in de plattelandsmarkt zit, omdat – mede door de stikstofcrisis – veel boeren zullen stoppen. De bottleneck is echter dat het voor particulieren lastig is een woonbestemming te krijgen op een voormalig agrarisch object. Buitenstate vraagt daarom aan gemeenten een positieve houding voor herbestemmingsprojecten op het platteland. “Mede gezien het landelijke woningtekort is er behoefte aan een vernieuwende visie op de woningmarkt. Want er zijn volop mogelijkheden op het platteland. Van een voormalig boerenbedrijf kun je gemakkelijk drie woningen realiseren. En met nieuwbouw – of verbouw van de bijbehorende gebouwen – op het erf, nog veel meer. Zo zorg je niet alleen voor meer woningen in een groene omgeving, maar je gaat ook verval en leegstaande erven tegen en je vergroot de leefbaarheid op het platteland.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.