Woningmarkt op slot voor alleenstaande Jan Modaal

0

Slechts 4,7% van het totale huizenaanbod is op dit moment nog maar beschikbaar voor alleenstaanden met een modaal inkomen. Een jaar geleden was dit nog 6,3%. In de provincies Utrecht en Noord-Brabant is de situatie voor deze inkomensgroep het meest uitzichtloos, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker

In Groningen, Drenthe en Limburg maakt een eenverdiener nog de meeste kans om een woning te vinden. Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen ook zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan, concludeert de hypotheekketen. De Hypotheker heeft per regio in kaart gebracht hoeveel woningen er beschikbaar zijn voor een- en tweeverdieners met een modaal inkomen. Voor 2020 vastgesteld op 36.500 euro per jaar.

Met een modaal inkomen van 36.500 euro per jaar kun je als alleenstaande een hypotheek krijgen van ongeveer 169.000 euro, berekende de hypotheekketen. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker in het onderzoek uitgegaan van 61.000 euro (36.500 + 24.500 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek te krijgen van zo’n 297.000 euro. Bij de berekening van de maximale leensom is men uitgegaan van een rentepercentage van 1,25% op basis van een 10-jaars rente met NHG.

Uitzichtloos

Op basis hiervan heeft De Hypotheker een selectie gemaakt van alle woningen die op dit moment in Nederland te koop staan en is in kaart gebracht voor hoeveel woningen van het totale huizenaanbod huizenkopers – alleenstaanden en tweeverdieners – met een modaal inkomen in aanmerking kunnen komen. “De positie van met name alleenstaande huizenkopers blijkt in sommige provincies vrijwel uitzichtloos, terwijl deze groep woningzoekenden alleen maar groeit”, zegt directievoorzitter Michel van den Akker. “Door de coronacrisis lijkt het er op dat de omstandigheden zijn veranderd. Het woningaanbod neemt iets toe doordat beleggers terughoudender zijn en minder expats zich begeven op de woningmarkt. De middeninkomens plukken hier echter niet de vruchten van. Het is dan ook cruciaal dat er voldoende wordt geïnvesteerd in doorstroming op de woningmarkt en in de woningvoorraad, onder meer door nieuwbouw in een betaalbare prijsklasse te stimuleren.”

Speld in hooiberg

Ook in 2019 maakte een modale eenverdiener de meeste kans op een woning in de provincie Groningen. Maar ook daar is het beschikbare woningaanbod voor deze groep inmiddels gedaald. Het percentage betaalbare woningen ligt hier nu op 19% van het totale woningaanbod, waar dat vorig jaar nog 24% was.

Vooral in de grote steden is de kans om een woning te vinden erg klein. Zo is in Utrecht (1,5%) en Eindhoven (1,8%) bijna geen woning meer te krijgen terwijl volgens De Hypotheker juist in de grote steden veel alleenstaanden op zoek zijn naar een huis. In Rotterdam maken alleenstaanden met een modaal inkomen nog de meeste kans op een woning: bijna 5% is beschikbaar voor hen in deze stad.

Modale tweeverdieners

Voor tweeverdieners met een modaal inkomen zijn de vooruitzichten in het afgelopen jaar eveneens verslechterd. Een jaar geleden kwam een stel met modaal inkomen nog in aanmerking voor 35% van het totale woningaanbod, nu is dat 32%. Ook de tweeverdieners maken in de provincies Groningen (62,1%), Friesland (53,3%) en Limburg (51,6%) de meeste kans op een woning. De provincies Utrecht (16,4%) en Noord-Holland (20,1%) scoren voor hen het laagst.

Ook bij modale tweeverdieners scoort Rotterdam onder de grote steden het beste, hier is drie op de tien woningen van het totale aanbod beschikbaar. In Den Haag is ruim een kwart van het totaal aantal woningen beschikbaar. In Amsterdam (11,6%) en Utrecht (17,2%) is het aanbod het kleinst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.