Woningmarkt is een emotionele rollercoaster

0

De emoties van woningzoekenden en woningbezitters lopen momenteel uiteen, maken we op uit het ING Woonbericht. Waar koopwoningbezitters nog gerust, kalm en gelukkig zijn, voelen starters toch meer onrust en onzekerheid. Veel hangt echter af van hoe men naar de ‘nieuwe’ woningmarkt kijkt.

Starters met een positieve blik op de woningmarktontwikkeling geven volgens ING aan dat er een ‘gezonde verandering’ heeft plaatsgevonden, vooral omdat ze verwachten nu minder te hoeven betalen voor een woning en meer vertrouwen hebben een woning te kunnen kopen. De starters die de ontwikkelingen op de woningmarkt als negatief beoordelen, denken daarentegen dat de gestegen rente hogere kosten meebrengt en dat ze een lager hypotheekbedrag kunnen lenen. Het onderzoek van ING laat zien dat starters zich wel meer zorgen maken om hun financiële situatie in de huidige woningmarkt dan doorstromers.

Dalende index

De Woonindex daalt van 85 naar 81. Dat is een minder sterke daling dan in de afgelopen vier kwartalen en wordt vooral veroorzaakt door de factor huizenprijzen. “De huizenmarkt is het afgelopen jaar ingrijpend veranderd. Na de eerste schok hierover lijkt men nu te wennen aan de nieuwe situatie. Hoewel de Woonindex nog daalt, vlakt deze daling af. We zien het vertrouwen in de eigen financiële situatie weer toenemen onder woningzoekenden”, zegt Wim Flikweert, Manager Wonen bij ING.

Passieve houding

De huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt maakt veel potentiële kopers passief: een ruime meerderheid van de respondenten (80% doorstromers en 87% starters) zegt een afwachtende houding aan te nemen. “Het zijn vooral de starters die wachten met kopen tot de prijzen verder dalen en tot ze zelf meer vermogen hebben gespaard. Men is dus nog opvallend passief, maar dit zou snel kunnen kantelen als de prijs verder daalt en er meer huizen beschikbaar komen”, aldus Flikweert.

Kans op ideale woning stijgt

De helft van de ondervraagde starters en doorstromers (49%) denkt dat het makkelijker is geworden om hun ideale woning te bezichtigen. Iets meer dan een derde van de doorstromers en starters ervaren het zelfs op dit moment al als makkelijker om hun ideale woning te vinden. Starters zien door de daling van huizenprijzen meer woningen binnen hun budget vallen.

Het vinden van die woning is wel een ander verhaal. Meer dan de helft (62%) van de doorstromers denkt dat het mogelijk is om een ideale woning te vinden, bij starters is dat een stuk minder (54%). “Doorstromers hebben doorgaans een betere uitgangspositie met overwaarde uit een vorige woning, waardoor deze groep optimistischer is”, aldus Flikweert.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.